Sud: Američki vojnici zlostavljali su Iračane zbog zabave

AMERIČKI vojnici zbog zabave su zlostavljali iračke zatvorenike u zatvoru Abu Ghraib, izjavio je u utorak vojni istražitelj tijekom saslušanja u slučaju vojnikinje koja je fotografirala nage Iračane.

Vojni sud u Fort Braggu trebao bi odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Lynndie England zbog zlostavljanja koje je izazvalo gnjev arapskog svijeta i osramotilo Bushovu administraciju, koja tvrdi da pokušava stabilizirati prilike u Iraku.

Glavni vojni istražitelj Paul Arthur bio je prvi svjedok na sudu u Fort Braggu, bazi trudne Lynndie England otkad se vratila iz Iraka.

Arthur je rekao da je ona pod prisegom u siječnju izjavila da joj je jedan od nadređenih časnika Charles Graner naredio da pozira pored nagog Iračanina, što je samo jedna u nizu sličnih snimki.

Američki mediji prenijeli su da je Graner, također optužen, otac njezina djeteta.

"Rekla je da je Graner predložio da se slika s njim (zatvorenikom) i da ga na jednoj fotografiji zagrli", rekao je Arthur, nekoliko puta ponovivši da su se England i ostali vojnici samo htjeli zabaviti.

Upitan je li utvrdio zašto su američki vojnici zlostavljali zatočene Iračane, Athur je rekao: "Zapravo, radi se u čistoj zabavi...i rješavanju frustracija".

England (21), odjevena u maskirnu uniformu, crne čizme i beretku, ušla je u sudnicu nekoliko trenutaka prije početka saslušanja, ignorirajući brojne novinare i TV kamere.

Ona je zajedno s još šest rezervnih američkih vojnih policajaca optužena za skandal koji je natjerao predsjednika Busha na ispriku, a sramota za taj slučaj svaljena je na malobrojnu skupinu vojnika.

Pročitajte više