Sud: Banožić je prekršio zakon kada je sam sebi dodijelio stan u centru Zagreba

Foto: FaH/Index

Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu ministra obrane Marija Banožića, kojom je pokušao dokazati da nije bio u sukobu interesa kada je, u vrijeme dok je vodio Ministarstvo državne imovine, sebi dodijelio trosobni stan od 90-ak kvadrata u centru Zagreba, javlja Telegram.

Zbog toga ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo u svibnju prošle godine. Dobio je sedam tisuća kuna, odnosno oko 930 eura novčane kazne. Povjerenstvo je zaključilo da se Banožić morao izuzeti iz odlučivanja o vlastitom stambenom zbrinjavanju, iako je prema vrijedećim propisima imao pravo dobiti državni stan.

Banožić: Nije bilo sukoba interesa

Ministar je zatražio od Upravnog suda u Zagrebu da odluku Povjerenstva ukine, objašnjavajući da je samo poštivao proceduru koja mu je kao državnom dužnosniku i pripadala.

“Kao dužnosnik sam imao ovlast dodijeliti si stan te pri tome nije došlo do sukoba javnog i privatnog interesa. Sve je bilo transparentno i nepristrano”, uvjeravao je Banožić na sudu, piše Telegram. Pojasnio je da je imao pravo na stan od 60 kvadrata, pa je, nakon što je dobio manji, od tek 32 kvadrata, zatražio veći.

Postojala su još dva stana

Tijekom postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, kao i na Upravnom sudu u Zagrebu, utvrđeno je da su u to vrijeme postojala još dva državna stana - jedan od 53 kvadrata i jedan od 73 kvadrata.

Zato je ministar, prema stavu Povjerenstva koji je sada potvrdio i sud, zlorabio svoju poziciju ne bi li se domogao puno većeg stana. Banožić se može žaliti na ovu presudu.

Pročitajte više