Sud prihvatio Mravkovu nagodbu: Godina i pol zatvora zato što je mitom punio "fondove" HDZ-a

OPTUŽNO vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odlučilo je o nagodbi koju je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio s Uskokom.

Podsjećamo, Mravak se krajem studenoga nagodio s Uskokom priznajući da je  2007., po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića, za HDZ pribavio 600.000 kuna.

Optužno vijeće je sada prihvatilo takvu nagodbu pa su Ivan Mravak, Željko Kljaković Gašpić i Petar Čubelić danas osuđeni svaki na po godinu i pol zatvora zbog primanja mita te im je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od dvije godine.

Odlukom optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u istom postupku Ljubo Bušić i Ante Matić uvjetno su osuđeni na deset, odnosno sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Njih se dvojicu teretilo za davanje mita.

Mravak svjedok optužbe u slučaju Fimi media

Podsjećamo, radi se o slučaju u kojemu je Mravak zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem te članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ante Matića i Ljube Bušića zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Da nije riječ o klasičnom mitu nego da je novac zatražen kao donacija HDZ-u, potvrdio je Uskoku Bušić, a potom i Mladen Barišić.

S obzirom na to da nitko od optuženih nije stekao osobnu imovinsku korist od mita, nije traženo da im se spomenutih 600.000 kuna oduzme. Mravkov odvjetnik Branko Šerić novinarima je potvrdio i da će Mravak biti svjedok optužbe u slučaju Fimi media.

Pročitajte više