Sud je zabranio pisati tekstove o nekome. To je suludo, skandalozno i opasno

Foto: Index

ODLUKA Općinskog građanskog suda u Zagrebu da odredi privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordane Buljan Flander na portalu H-alter i to na temelju Ovršnog zakona (?!) toliko je skandalozna i opasna da riječi "skandalozna" i "opasna" nisu dovoljne da izraze koliko je to skandalozna i opasna odluka.

>> Sud zabranio portalu H-alter da objavljuje tekstove o Gordani Buljan Flander

Riječ je o nesvakidašnjoj cenzuri medija u režiji hrvatskog sudstva, nečemu dosad neviđenom u poslovično antinovinarski i antimedijski nastrojenoj praksi domaće sudačke klase. Bilo je svega i svačega (naprimjer, sjećate li se kad je Trgovački sud zabranio emitiranje jedne emisije Latinice?), ali nikome još nije palo da preko Ovršnog zakona provodi cenzuru medija. I to po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", s obzirom na to da ni nakladnik H-alter ni Jelena Jindra, autorica serijala tekstova o Poliklinici i Gordani Buljan Flander, uopće nisu dobili priliku da se i o čemu očituju na sudu prije ove zabrane. 

Zapamtite ime suca Andrije Krivaka

Sudac Andrija Krivak donio je takvu odluku "radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander", navodi se u rješenju. Naročito je bizaran dio rješenja u kojem sudac Krivak prejudicira odluku Suda časti HND-a i bulazni o novinarskoj etici. Ma, sve je bizarno. 

Zato još jednom treba ponoviti ime suca koji je koristeći Ovršni zakon proveo cenzuru medija: Andrija Krivak. 

Ovom odlukom se sigurno neće previše usrećiti ni Poliklinika ni Buljan Flander, koji su je tražili, jer su sada stvorili aferu koja nadilazi predmet spora između njih s jedne strane i H-altera i Jelene Jindre s druge. Lako bi se moglo desiti da na kraju upadnu u jamu koju su drugom kopali.

Nehotično pozitivni nusproizvod ove doista nevjerojatno sulude sudačke odluke je što će se sada moći i do kraja rasvijetliti sve što se tiče rada Poliklinike odnosno Jindrinog serijala tekstova "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?". Buljan Flander tvrdi da ih Jindra kleveće, a sada će se do detalja razjasniti tko je tu u pravu. Od toga će najviše koristi imati oni koji i trebaju: djeca.

Cenzura medija na kakvoj bi pozavidjeli i Vučić i Orban

No, to je tek jedan aspekt ovog pravosudnog skandala. Drugi je taj da se ovim rješenjem suca Andrije Krivaka ugrožava sloboda medija i sloboda govora u Republici Hrvatskoj, koja se urušava otkako je premijer Andrej Plenković došao na vlast prema nizu međunarodnih indeksa. Na tome udruženo rade vladajuća politička i sudačka klasa, koje su tako neki dan i uškopile Povjerenstvo za sukob interesa.

Sada su krenuli na medije, provodeći cenzuru Ovršnim zakonom. To je to hrvatsko sudstvo koje hvali Plenkoviću prihvatljivi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela, isto ono hrvatsko sudstvo koje pokušava minirati kandidaturu suca Radovana Dobronića. To je isto sudstvo koje funkcionira kao država u državi, zbog kojeg hrvatski građani odavno za pravosuđe koriste riječ "krivosuđe".

Zamislimo na trenutak koje su potencijalne posljedice odluka suca Andrije Krivaka. Hrvatski političari, tajkuni, prevaranti i krimosi (a često se više tih kategorija spaja u jednoj osobi) bi mogli početi koristiti ovaj presedan i Ovršnim zakonom provoditi masovnu cenzuru medija.

Došli bismo u jednu posve kafkijansku situaciju, na kojoj bi pozavidjeli i autokrati poput Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, koji su podjarmili veliku većinu medija u svojim državama. "Hej, cenzura medija "radi osiguranja nenovčane tražbine" i pomoću Ovršnog zakona, pa kako se toga nismo mi sjetili? Svaka čast Hrvatima!"

Ova sudska agresija na slobodu medija neće ostati bez odgovora

Nakon višedesetljetnog tlačenja medija duševnim bolima osjetljivih političara poput Vase Brkića i drugih kojima su hrvatski suci dodjeljivali stotine tisuća kuna ne zato što je u objavljenim tekstovima o njima bilo nešto netočno, sada i ovo?! 

Riječ je o agresiji na slobodu medija. Na ovo se jednostavno ne može ostati miran. Na ovo se mora odgovoriti. Jer ako se danas ovako cenzurira H-alter, sutra će se i Index. E, bogme neće. 

Kako bi to rekli u Big Lebowskom: This aggression will not stand. 

Pročitajte više