Sud na Dračevcu nije osiguran, a Palača pravde nema uporabnu dozvolu

Screenshot: Google Maps/Street View

SPLITSKA palača pravde, temeljito rekonstruirana prije osam godina, nema uporabnu dozvolu, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa. Kako neslužbeno doznajemo, uporabna dozvola nije nikada ni zatražena, a Ministarstvo smo pitali zašto to nije učinjeno. Odgovor nismo dobili.

Potrebno je reći da se Palača obnovila od vrha do dna, potrošen je značajan novac. No, čini se da nisu ispunjeni svi zahtjevi potrebni da zgrada prođe tehnički pregled, što je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole. Slijedom svega toga, zgrada nije ni osigurana.

Podrum plavi, a klima se kvari

Idući tjedan velika dvorana splitskog Županijskog suda bit će dupke puna jer u Split stižu australski, srbijanski i njemački novinari na početak suđenja kapetanu Draganu. Taj dan vrijedit će posebne mjere osiguranja, svi će, pa i zaposlenici morati na vrata za stranke te kroz detektor metala. Pravosudnoj policiji stiže pojačanje sa strane, a za ulazak u sudnicu bit će potrebne akreditacije. Sve to u objektu bez uporabne dozvole.

Splitska Palača pravde nakon rekonstrukcije dobila je novi sustav za hlađenje i grijanje. Često se kvari, a rezervne dijelove treba čekati više mjeseci jer stižu iz Japana pa se službenici, suci. Kroničan je problem sa plavljenjem podrumskih prostorija u kojima je smještena arhiva suda. Teško da prođe godina da se pred sudom ne parkira cisterna za pražnjenje. Očito je, dakle, da problema ima i da postoje određeni nedostaci.

Na Dračevcu još gore

Unatoč svemu, Palača je daleko reprezentativniji prostor od vojarne na Dračevcu u koji je smješten Općinski sud u Splitu. Požar je nedavno poharao jednu sudnicu, a 14 sudnica ostalo je bez struje i interneta pa je došlo do značajnih problema u radu. Kako su nas izvijestili u Ministarstvu pravosuđa, zgrada nije osigurana ni od požara, ni od poplave. Kako nam je neformalno objašnjeno, nije praksa da Ministarstvo osigurava zgrade sudova, jer za to nedostaje novac. Svakom sudu se dostavljaju sredstva za upravljanje, a i to je nedostatno, jer kako smo već vidjeli, sudovi kasne u isplatama vještacima i porotnicima, i to za duže vremensko razdoblje.

Pravosudne institucije u Splitu trebale su biti riješene adaptacijom Palače i bivše robne kuće Stande koju su dobili još 2005. godine trampom sa Kerumom. On je u dobivenom prostoru otvorio hotel Corner, a Standa stoji zatvorena te uopće nije u planu za ikakvu rekonstrukciju jer je proglašena neperspektivnom. Državno odvjetništvo također je podržalo zamjenu ocijenivši to kao najbolje rješenje.

Pročitajte više