Sud odlučio da prosjačenje u glavnom gradu Indije nije kriminal

Foto: EPA

PROSJAČENJE u glavnom gradu Indije više nije krivično djelo, odlučio je sud u New Delhiju nakon rušenja starog zakona, što je velika pobjeda za aktiviste koji su se dugo protivili zakonu koji je bio korišten za uznemiravanje i prijetnje beskućnicima i siromašnima.

U presudi u srijedu, visoki sud u New Delhiju proglasio je nekoliko stavki zakona neustavnima.

''Ljudi prosjače na ulici ne zato što žele, nego zato što moraju. Prosjačenje je njihova zadnja slamka spasa'', rekao je glavni sudac Gita Mittal u presudi na 23 stranice.

''Prosjačenje kao kriminal je krivi pristup u rješavanju temeljnih uzroka problema (i) krši temeljna prava jedne od najugroženijih skupina ljudi'', stoji u presudi.

Bez državnog zakona o prosjačenju

Indija nema državni zakon o prosjačenju i bijedi. Oko 20 država je prisvojilo bombajski zakon o sprečavanju prosjačenja iz 1959., koji predviđa kaznu od 3 do 10 godina zatvora u takozvanim kućama za prosjake.

Aktivisti su dugo naglašavali da je zakon vrlo širok i dozvoljava policiji da zadrži ili uhiti bilo koga tko je siromašan ili beskućnik, uključujući nomadske zajednice, ulične zabavljače i radnike migrante.

Delhi ima 46.724 beskućnika, najviše u Indiji, prema popisu stanovništva iz 2011. Aktivisti kažu da su stvarne brojke i do tri puta veće.

Budući da nema odgovarajućeg smještaja za beskućnike, tisuće njih prisiljene su spavati pod nadvožnjacima i na pločnicima, izlažući se opasnosti od policijskog uznemiravanja.

Sud je u odluci naveo da su prosjaci dokaz kako država ne uspijeva pružiti ni najosnovnije usluge svojim građanima. ''Država jednostavno ne smije podbaciti u ispunjavanju svoje dužnosti da građanima omogući pristojan život, i još k tome uhićivati, pritvarati i zatvarati ljude koji prosjače radi pukog preživljavanja'', stoji u presudi.

Aktivisti kažu kako krijumčari drogiraju, tuku i tjeraju na prosjačenje desetke tisuća djece kojima na kraju uzmu novac.

Pročitajte više