Sud presudio da banka ne smije naplatiti naknadu za prijevremenu otplatu kredita

Foto: Google maps

ŽUPANIJSKI sud u Vukovaru, u studenom 2014. presudio je da je naknada za prijevremenu otplatu kredita nezakonita, tvrdi Udruga Franak.

Udruga Franak došla je u posjed važne pravomoćne presude donesene na Županijskom sudu u Vukovaru u studenom 2014. godine, protiv tadašnje Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, današnje Addiko Bank d.d. Zagreb. U presudi je Županijski sud potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Županji u kojoj je presuđeno da je ništetna odredba ugovora o kreditu u dijelu koji glasi: "U slučaju prijevremene djelomične i konačne otplate kredita, korisnik kredita se obvezuje izvršiti uplatu prema zaključnom obračunu banke koja je ovlaštena zaračunati i naknadu prema Tarifi banke na preostali iznos kredita, sukladno poslovnoj politici banke."

Županijski sud je u presudi naložio Hypo banci da tužitelju solidarno isplati iznos naplaćene naknade od 7.127,36 kn, da se na taj iznos obračuna i isplati zakonska zatezna kamata te da se isplate i troškovi parničnog postupka u iznosu od 3.100,00 kn, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Naknada od 3 posto nije se smjela naplatiti

"Važno je istaknuti da je presudom utvrđeno da prijevremenom otplatom kredita banka nije pretrpjela nikakvu štetu, pa stoga banka nema pravo potraživati izlaznu naknadu, što se u ovom slučaju dogodilo na način da je Hypo banka obračunala izlaznu naknadu u iznosu od 3% na ostatak glavnice. Utvrđeno je da se izmakla dobit (neostvarene kamate) ne može smatrati pretrpljenom štetom za banku te je utvrđeno da ugovorena naknada ne predstavlja po svom karakteru i sadržaju ugovornu kaznu, pa se stoga navedena naknada nije smjela naplatiti.

Kako sud ne smatra spornim visinu naknade, već osnovu za njenu naplatu, sud zaključuje da takva naknada nije u skladu sa zakonom, iako je ugovorena u kreditnom poslu. Posljedično to znači da banke u Hrvatskoj već dugi niz godina nezakonito naplaćuju naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita. Valja napomenuti i to da je u Njemačkoj Vrhovni sud već prije donio odluku da su ulazne naknade za odobravanje kredita nezakonite i ništetne. Zarada banke te svi troškovi kredita trebali bi biti sadržani u kamatnoj stopi odnosno u fiksnoj kamatnoj marži.
Udruga Franak poziva banke da vrate građanima naplaćene naknade zbog prijevremene otplate kredita te da ukinu takvu   daljnju nezakonitu praksu", pojašnjavaju iz Udruge Franak.

Udruga Franak poziva izvršnu i zakonodavnu vlast da hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju propišu sljedeće:


1. Da se zabrani naplata ulaznih naknada kod odobravanja kredita i izlaznih naknada kod prijevremene otplate kredita.

2. Da se utvrdi metodologija za ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u svim kreditima u kojima te marže nisu ugovorene.

"Potpuno je neshvatljivo dugogodišnje ignoriranje evidentnog nezakonitog poslovanja hrvatskih banaka od strane izvršne i zakonodavne vlasti. Vrijeme je da se umjesto kozmetičkih reformi provedu istinske promjene u korist oštećenih, a velikim dijelom i blokiranih dužnika. Dosta je bilo lihvarenja i varanja hrvatskih građana", zaključuju iz Udruge Franak.

Pročitajte više