Sud se sjetio direktora koji su se prije 15 godina riješili radnika lažiranim mirovinama

JEDANAEST godina nakon izbijanja afere MIORH i spektakularnog uhićenja članova liječničke komisije, koja je lažiranim nalazima u prijevremenu mirovinu poslala stotine prekobrojnih radnika niza splitskih tvrtki, započelo je suđenje optuženim direktorima. Ima među njima poznatih imena. Miroslav Slavić, Vjenceslav Bacci, Miro Stolić...

Osmorici direktora sude, za trojicu nastupila zastara

Osmorica optuženih direktora iz hotela Lav, Željezare Split, Montera, Luke Split, Prerade i omiškog Galeba tvrde - nismo krivi! Trojica kolega iz Građe Solin i Uzora oslobođeni su glavobolje kaznenog postupka. Za njihova kaznena djela nastupila je, naime, zastara, i to još prije četiri godine.

Ne čudi zastara, jer djela za koja se terete direktori i liječnici, kojima s direktorom Prometa sude u odvojenom postupku, datiraju iz sredine 90-ih. Istraga je potrajala do 2003. godine, kada je dignuta optužnica, no splitski Županijski sud pokazao je namjeru da se pozabavi postupkom tek ove godine. U veljači je sutkinja Maria Majić zakazala ročište, no nije došao jedan od optuženika pa je suđenje odgođeno.

Sud optuženog Rebića vratio na posao, samo da ga ponovno uhvate u kriminalu

Spis je prije koji mjesec predan u ruke suca Marka Pribisalića, koji je na iduću raspravu pozvao liječnike optužene u drugom predmetu. Ni njima suđenje nikako da krene. Prvo je bio problem s vještačenjem dokumentacije 500 radnika poslanih u invalidsku mirovinu pa je onda suđenje zapelo zbog zdravstvenih tegoba dr. Damira Rebića, koji je 2008. godine, deset godina od afere MIORH, ponovno uhvaćen s prstima u pekmezu, samo što se ovog puta radilo o slučaju Dijagnoza i lažiranim vojnim mirovinama.

Upravo je splitski sud dr. Rebića vratio na posao, unatoč tome što se protiv njega vodi postupak za zloporabe u službi. Vratili su ga jer nije pravomoćno osuđen. Kako bi i bio, kad mu nisu ni sudili?!

Rebiću mozak zdrav za nalaze i novac, na suđenju odjednom pun rupa! 

Rebić je nedavno doživio nekoliko moždanih i srčanih udara. Nije raspravno sposoban, jer mu je, po vlastitom priznanju, mozak pun rupa!

Ipak, Rebićev mozak sasvim je normalno funkcionirao kad je primao novce za lažiranje mirovina. I 1998. i deset godina kasnije. Tako optužnica kojom se bavi sudac Pribisalić, dr. Rebića i njegove kolege dr. Branka Božinovića i dr. Nevena Strukana tereti da su za lažne nalaze za 68 radnika u hotelu Lav dobili sedam do osam tisuća kuna po glavi. Za 23 radnika Željezare Rebiću i Božinoviću plaćeno je po 50-ak tisuća kuna, i to na žiro račun. Čak je i obračunato 74 tisuće kuna poreza, a svoje su obaveze državi uredno podmirili i ostali optuženi direktori.

Monter je tako uz masne doktorske provizije zbrinuo 65 djelatnika, Luka Split 47 radnika, Prerada 41 prekobrojnog zaposlenika, Galeb 48...

Pročitajte više