Sud u BiH odredio pritvor Azri Bašić, mučiteljici u hrvatskoj odori koja je Srbe tjerala da piju krv

Foto: Tužiteljstvo BiH

ODLUČUJUĆI o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenici Azri Bašić, Sud Bosne i Hercgeovine je dana, 24. studenoga 2016. godine donio rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužiteljstva te je osumnjičenici Azri Bašić određen pritvor koji po ovome rješenju može trajati do 22. prosinca 2016. godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji utemeljena sumnja da je osumnjičenica počinila kazneno djelo za koje se tereti, te je osumnjičenici Azri Bašić odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Azra Bašić je osumnjičena za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva iz članka 142. stavak 1. Kaznenoga zakona SFRJ (KZ SFRJ) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zatočenika iz članka 144. stavak 1. KZ SFRJ, u svezi s člankom 22. istoga zakona.

Podsjetimo, bivša pripadnica Hrvatske vojske, 56-godišnja Azra Bašić, prije nekoliko je dana izručena u Bosnu i Hercegovinu iz SAD-a.

Srpski Blic prenosi stravična svjedočanstva o zlodjelima Bašić, koja su ispričali svjedoci njezinog "operiranja" nad Srbima u Derventi.

Radojica Garić, jedan od rijetkih koji je imao sreću preživjeti susret s Azrom Bašić, za taj je medij prenio dio iskustava.

"Nedugo nakon okupacije Dervente u 1992. godine, u bivšem Domu JNA, otvoren je logor za zarobljene Srbe. Među brojnim mučiteljima koji su nas svakodnevno krvnički tukli posebno se isticala Azra Bašić. Mene i ostale zatvorenike stalno je šutirala, tukla metalnom šipkom i psovala nam srpsku majku. Jedne večeri ušla je u prostoriju u kojoj je bilo zatvoreno nekoliko desetina izmučenih i izgladnjelih Srba i na naše oči nožem prerezala vrat mom predratnom susjedu Blagoju Đurašu. Nakon što ga je zaklala, zgrabila me za kosu i tjerala da pijem krv koja mu je izlazila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Miletu Kuzmanoviću, koji je prije dvije godine preminuo od posljedica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kliještima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište", kazao je Garić.

U optužnici protiv Bašić koju su objavili američki mediji, navode se i svjedočenja drugih preživjelih Srba iz Dervente.

Pročitajte više