Sud u Skoplju oslobodio optužene za ubojstvo imigranata iz Pakistana i Indije

Općinski sud u Skoplju u petak je zbog nedostatka dokaza donijelo oslobađajuću presudu za trojicu bivših visokih policijskih dužnosnika i jednog poslovnog čovjeka, optućene za ubojstvo sedam azijskih imigranata u ožujku 2002. godine.

Sudsko vijeće Općinskog suda 2 u Skoplju zbog nedostatka dokaza oslobodilo je Aleksandra Cvetkova, Gorana Stojkova i Bobana Utkovskog kao i biznismena Mitka Kikerekova, koje je optužnica teretila da su u ožujku 2002. likvidirali šestoricu Pakistanaca i jednog Indijca u mjestu Raštanska lozja u blizini Skoplja.

Za isti slučaj pred sudom u Puli podignuta je optužnica protiv bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog, neposredno prije njegovog izručenja Haagu.

U sudskom procesu koji je trajao 6 mjeseci obrana je opovrgla da su Azijati bili ekonomski imigranti i dokazala da su bili naoružani kao i da su prvi pucali na policijsku zasjedu. Zasjeda je, kako su na svjedočenju izjavili optuženi bila postavljena tri puta, nakon što su MUP-u Makedonije strane obavještajne službe dojavile da se prema Skoplju kreće naoružana skupina mudžahedina. U trećem pokušaju Azijati su naletjeli na policijsku zasjedu i otvorili vatru umjesto da se predaju na upozorenje te su likvidirani, izjavio je drugooptuženi bivši zapovjednik specijalaca Goran Stojkov.

Kasnije istrage pokazale su da je skupina iz Azije doista bila skupina ilegalnih ekonomskih imigranata koji su preko Makedonije pokušavali doprijeti do zapadne Europe.

Kao organizator akcije bio je osumnjičen bivši ministar policije Ljube Boškovski, kome je Parlament prije godinu dana oduzeo zastupnički mandat, a policija raspisala tjeralicu za njim. U takvim uvjetima Boškovski je tajno napustio Makedoniju i prešao u Hrvatsku gdje je prošle jeseni pritvoren. Nakon istražnog postupka sud u Puli podigao je optužnicu protiv njega za slučaj Raštanska lozja. Prije mjesec dana Boškovski je izručen u Haag nakon što je haška tužiteljica Carla del Ponte podigla optužnicu protiv njega i Johana Tarčulovskog, bivšeg šefa osiguranja pokojnog predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, zbog ubojstva 10 Albanaca u slučaju Ljuboten tijekom albansko-makedonskih sukoba 2001. godine.

(Hina) xmdam ysd

Pročitajte više