Sudac američke vojske isključio mogućnost svjedočenja Rumsfelda

SUDAC američke vojske odbacio je u utorak zahtjeve odvjetnika vojnika Javala Davisa, opuženog za zlostavljanje zatvorenika u Abu Ghraibu, među kojima i onaj u kojem se traži svjedočenje ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Narednik Davis jedan je od četvorice vojnika koji su na saslušanju u američkoj vojnoj bazi u Mannheimu u Njemačkoj prije nego što se donese odluka hoće li biti pokrenut cjelovit sudski postupak protiv njih. Oni su među sedam rezervista 372 bojne vojne policije koji su optuženi za zlostavljanje Iračana u zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada.

Predsjedavajući sudac, pukovnik James Pohl, također je odbacio zahtjev odvjetnika da se ne prizna prvotno Davisovo svjedočenje zbog navodnih proceduralnih nepravilnosti.

Narednik Davis (26) optužen je za napad, okrutnost i zlostavljanje.

Jedan od Davisovih odvjetnika tvrdi da je Rumsfeld znao za zlostavljanja.

"On je znao što će se dogoditi i on je to zapovjedio. Rumsfeld je kriv kao i vojnici koji su počinili ta djela", rekao je Paul Bergrin za Reuters u ponedjeljak kasno navečer.

Bergrin, koji vodi Davisovu obranu, tvrdi da postoje izravne veze između memoranduma iz studenoga 2002., koji je inicirao Rumsfeld, o strožim tehnikama ispitivanja u zaljevu Guantanamo i zlostavljanja zatvorenika koja su počela gotovo godinu dana kasnije u Abu Ghraibu.

Međutim, sudac Pohl je rekao odbijajući njegov zahtjev da obrana nije pružila dovoljno dokaza da dokaže tu povezanost.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više