Sudac potvrdio autentičnost fotografije s Mamićem. Misli da je nastala tokom suđenja

ZVONKO VEKIĆ, osječki sudac čija fotografija sa Zdravkom Mamićem, bivšim Dinamovim moćnikom, ovih dana kola medijima, potvrdio nam je autentičnost snimke, a nije isključio ni mogućnost da je nastala za vrijeme sudskog postupka vođenog protiv Mamića pred sudom u Osijeku.

Potom nam je ponudio i kontekst: "To je bilo u Buševcu. Mislim da je bio neki restoran. Valjda je Miljević organizirao domjenak, pa je zvao naše prijatelje. Mislim da je tada već trajalo suđenje, ja bar mislim. Ne znam, valjda je, valjda je", govorio nam je Vekić. Miljević je Mamićev odvjetnik. Veljko mu je ime. Ima dobru izjavu negdje pri kraju ovog teksta, toplo je preporučujemo. Buševec je, ako ne znate, "selo koje administrativno pripada gradu Velika Gorica".

Vratimo se Vekiću.

Fotografija nastala po povratku iz Zagreba

Sporna je fotografija, kaže, nastala kad su se on i sudac Darko Krušlin, kao kandidati za predsjednike osječkog Županijskog suda, vraćali sa sjednice Državnoga sudbenog vijeća u Zagrebu. Odnosno, najvjerojatnije krajem 2017. godine. Optužnica protiv Mamića podignuta je 26. travnja 2016. godine, pravomoćna je postala 29. studenoga iste godine, a rasprava je započela u travnju 2017. godine. U to je vrijeme Krušlin bio predsjednik sudskog vijeća koje je Mamiću sudilo, a na koncu ga i osudilo. Vekić će, pak, kasnije postati predsjednik sudskog vijeća koje je potvrdilo drugu optužnicu protiv Mamića.

Znači i Krušlin je bio na druženju s Mamićem gdje ste snimljeni?

Vjerojatno je bio, ali sad ste me uhvatili, ne bi htio reći nešto što nije točno.

Je li fotografija bila nepromišljena?

Naravno da je, ne želim ništa, ali... je, je, je, je.

S obzirom da je trajao postupak, jeste li imali zazor od druženja s Mamićem?

Pa naravno. Nismo mi ni znali da će on biti tamo.

Znači, vas je Miljević navukao?

Vjerojatno. Mi nismo znali.

I koliko ste ostali tamo?

Ma vrlo kratko, vrlo kratko, već je bilo kasno, mi smo se vraćali za Osijek.

Sjećate li se tko vas je snimio?

A to doista ne znam, stvarno ne bih htio nikoga optužit.

Suca Vekića pitali smo i je li ga kontaktirao itko od istražitelja jer je, prema informacijama objavljenima u medijima, svoj famozni USB stick, neugodan po suce, Mamić USKOK-u dostavio još 8. listopada prošle godine: "Ne, ne, ne", odgovorio nam je Vekić. "Mene nitko nije zvao, a niti Krušlina", izjavio nam je osječki sudac.

Druga fotografija, na kojoj se vidi sudac Krušlin kako reže Dinamovu tortu, nastala je na proslavi njegova rođendana "kod prijatelja Ljube Pribića u Satnici kod Valpova", rezolutan je Vekić i naglašava kako tamo Mamić sigurno nije bio.

Krušlin nije bio raspoložen za razgovor, tek nam je preporučio da pročitamo njegovu presudu Mamiću.

Miljević: Svi su mi do nožnog palca, prijatelju dragi

Nazvali smo, naravno, Veljka Miljevića i pitali ga želi li nam nešto reći o temi. Rekao je da po zakonu ne može dati izjavu, a kad smo zapazili da mu po zakonu nitko ne brani davanje izjava, odvjetnik Miljević je otkrio: "Ma jooooj, prijatelju, mene u Hrvatskoj nitko nemre učit zakonima, svi su mi do nožnog palca. Prijatelju dragi."

To je ona izjava najavljena na početku teksta.

Još ranije, Vekić je demantirao putovanja na Mamićev trošak. Istina je, rekao nam je, da je bio u Dubajiu, ali tamo je, veli, išao kod zeta koji je radio kao neurokirurg, a ne u Mamićevu aranžmanu.

Uglavnom, protiv sudaca koji su se družili s Mamićem pokreće se stegovni postupak. Očito je da su mu u nekim trenucima bili preblizu, ali jasno je i da su ga osudili. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Mamić, jednako pravdoljubivo, govoriti i o kontaktima s nekim drugim utjecajnim sucima.

 

 

Pročitajte više