PRAVOSUDNA FARSA

Sudac Vrhovnog suda o tužbama protiv medija i novinara: Da, ima pogrešnih odluka

Screenshot: YouTube

"JESU li sudske presude protiv medija u posljednje vrijeme novi oblik pritiska na slobodu novinarstva u Hrvatskoj?" temeljno je pitanje kojim se bavi emisija "Revizija" Roberta Tomića Zubera, koja će se emitirati u ponedjeljak u 19.05 sati na televiziji Al Jazeera. Tema emisije je "Novinarstvo u sudnici", a u njoj sudjeluje niz urednika, novinara, članova Hrvatskog novinarskog društva, odvjetnika i dio predstavnika sudbene vlasti. Iskustva s presudama, koje se doživljavaju kao udar na slobodu medija, podijelili su tako redakcije Jutarnjeg i Večernjeg lista, Telegrama, 24 sata, News Bara, Lidera, net.hr, Slobodne Dalmacije i Indexa.

Bizarne sudske presude

Gotovo svi sudionici slažu se da će se prošla godina pamtiti ne samo po trendu rasta tužbi protiv medija nego i po bizarnim osuđujućim presudama zbog klevete. Trenutno se na sudovima vodi preko stotinu postupaka protiv novinara ili medija.  

Od presude protiv News Bara zbog satire na račun Velimira Bujanca, presude protiv Jutarnjeg lista zbog autoriziranog intervjua zastupnika Nikole Grmoje, velikog broja tužbi Milijana Brkića, potpredsjednika sabora i zamjenika šefa HDZ-a, bizarnog pojašnjenja presude protiv Podravskog lista, velikog broja tužbi HRT-a protiv medija, novinara i HND-a pa do slučaja u kojem je Slavko Linić tužio i dobio presudu protiv Indexa jer je prenio agencijsku vijest HINA-e.

U emisiji je bilo govora i o slučajevima da se sucima koji tuže novinare i medije dodjeljuju novčane odštete koje su od dva do tri puta veće od onih koje dobivaju ostali građani. Index se posebno bavio tom temom u serijalu članaka pod nazivom "Pravosudna farsa". Istraživanje koje se temeljilo na gotovo 30 presuda sudaca protiv medija i novinara, pokazalo je da suci prilikom odmjeravanja konkretnih okolnosti slučaja itekako favoriziraju svoje kolege, naglašavajući ugled sudačke profesije te utjecaj na buduće presude. Otkrili smo tako da  je najmanja naknada oko 50 tisuća kuna, a uobičajena naknada za duševne boli sudaca iznosi 70 tisuća kuna. Naknade su često i mnogo veće.

O duševnim bolima sudaca

U emisiji Revizija sudjelovao je tako i predsjednik Državnog sudbenog vijeća, sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, odgovarajući na pitanje o nerazmjeru naknade za duševne boli između sudaca i običnih građana.

"O tome bi se moglo diskutirati, no ja ne osporavam da ima problematičnih stvari u naknadama štete i ima odluka koje su inflagrantno pogrešne. S druge strane, glavni urednici često potpuno neosnovano uskraćuju objavljivanje ispravaka, kao da ne znaju za one stvari iz Zakona o medijima. Sudovima se tako može prebaciti da u onim slučajevima gdje je objavljen ispravak, ne uzimaju u dovoljnoj mjeri ispravak ili ispriku, ako je toga bilo. Moguće je da ima problema, ne osporavam da postoje pogrešne odluke i one o kojima se može diskutirati", rekao je sudac Šarić.

Emisiju Revizija koja će ugostiti i suca Vrhovnog suda Marina Mrčelu i hrvatskog publicista, bivšeg diplomata i glavnog ravnatelja HRT-a te dugogodišnjeg novinara Mirka Galića, možete pogledati sutra na Al Jazeeri od 19.05 sati. U 20:05 ta će se emisija moći pogledati i na platformama Indexa, Telegrama, Jutarnjeg lista, NewsBara, Večernjeg lista, 24sata, Lidera, Slobodne Dalmacije, Net.hr., Podravskog lista i HND-a.

Pročitajte više