Sudac Žužul oslobođen optužbe za nezakonitu isplatu 420 tisuća kuna Blanki Tuđen Mazuth

VIJEĆE Županijskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Jadranke Bige Milutin nepravomoćno je oslobodilo bivšeg suca Trgovačkog suda u Splitu Mladenka Žužula, kojeg je Državno odvjetništvo teretilo za zloporabu položaja i ovlasti te nezakonitu isplatu nagrade od 420 tisuća kuna Blanki Tuđen Mazuth, bivšoj stečajnoj upraviteljici sinjske Dalmatinke.

Zbog ovog kaznenog postupka sudac Mladenko Žužul morao se oprostiti od sudačke karijere. Suspendiran je prije više od pet godina nakon što je protiv njega pravomoćno pokrenuta istraga.

Zaslužila isplaćeno

Žužula su optužili da je u studenom 2003. godine kao stečajni sudac protivno zakonskim propisima naložio računovodstvu suda isplatu 763 tisuće kuna nagrade stečajnoj upraviteljici Blanki Tuđen Mazuth, premda joj je pripadalo svega 300 tisuća kuna. Isplaćeno joj je 720 tisuća kuna, koliko je bilo na računu. Očito je Žužul uspio dokazati da je Tuđen Mazuth zaslužila sve što joj je isplatio. 

Uhvaćena s prstima u pekmezu

Koju godinu kasnije, Tuđen Mazuth uhvaćena je s prstima u pekmezu. Sa suradnicima je tražila 300 tisuća eura mita od Branka Roglića, savjetnika Stipe Mesića, kako bi mu omogućili da kupi tvornicu u Dugom Ratu. Umrla je prije no što je postupak okončan. Sudac Zoran Kežić je prilikom izricanja presude ustvrdio kako bi i ona bila osuđena da je živa.

Žužula je za kriminal prozvao odbjegli hercegovački tajkun Jozo Ćurković, vlasnik vranjičkog Salonita, kojem sude u odsutnosti za štetu od 100-ak milijuna kuna. Medijima se požalio da je tražio 200 tisuća eura za programirani stečaj Salonita.

Pročitajte više