Sudanska vlada i pobunjenici na jugu zemlje potpisat će mirovni sporazum u siječnju

Sudanska vlada i pobunjenička Sudanska narodna oslobodilačka vojska (SPLA) s juga Sudana potpisat će mirovni sporazum u siječnju u Keniji kako bi okončali građanski rat koji na jugu Sudana traje 21 godinu, priopćio je u petak viši sudanski dužnosnik.

"Konačno potpisivanje mira dogodit će se 10. siječnja u predsjedničkoj palači u Nairobiju", rekao je Qutbui al-Mahdi, politički savjetnik sudanskog predsjednika, prenio je poluslužbeni Sudanski medijski centar.

Vlada i SPLA obvezali su se na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u studenom okončati građanski rat na naftom bogatom jugu Sudana do 31. siječnja. Obje strane su izrazile nadu da će rok biti ispoštovan.

Glasnogovornik kenijske vlade je izjavio da još nije potvrđen datum potpisivanja mirovnog sporazuma. "On još nije potvrđen. Znam da su neki datumi u siječnju bili spomenuti, no nije napravljen konačan dogovor", rekao je glasnogovornik kenijske vlade Alfred Mutua agenciji Reuters. SPLA i kenijski posrednici ranije su rekli kako će se razgovori nastaviti tijekom Božićnih blagdana kako bi se do zadanog roka postigao sporazum.

Mirovni pregovori u Keniji ne odnose na odvojeni sukob u zapadnoj sudanskoj regiji Darfuru gdje je prošle godine došlo do oružane pobune. Pobunjenici na jugu Sudana počeli su borbe 1983. godine kada je Kartum pokušao nametnuti islamski šerijatski zakon većinski animističkom i kršćanskom jugu Sudana. Rat su još složenijim učinili nafta, vjera i ideologija, a četiri milijuna ljudi moralo je napustiti svoje domove.

(Hina) xakoz ysd

Pročitajte više