Sudar zvijezda na drugom kraju galaksije izbrisat će život na Zemlji?

SNAŽNI izboji gama zračenja vjerojatno su u prošlosti uzrokovali masovan nestanak života na Zemlji, a slična katastrofa mogla bi se ponovno dogoditi, ako je vjerovati najnovijoj studiji znanstvenika sa sveučilišta u Washburnu.

Smatra se kako su većina izboja gama zraka zapravo valovi visokoenergetske radijacije, nastale kada se uruše jezgre velikih zvijezda, ili prilikom sudara zvijezda.

"Otkrili smo kako kratki gama-izboji zračenja u tome igraju puno veću ulogu nego dugi, a trajanje zračenja nije toliko važno kao količina radijacije", kaže Thomas. Novi sudar zvijezda mogao bi opet izbrisati velik dio života na Zemlji, a Thomas smatra kako se takva zbivanja događaju u prosjeku svakih 100 milijuna godina.

Prva posljedica bila bi brisanje ozonskog omotača. Thomas smatra kako je Zemlja u svojoj povijesti nekoliko puta bila izložena takvoj situaciji, ali je astronomske dokaze za tako nešto teško pronaći. Stoga će ih tražiti na Zemljinoj površini. Konkretno, istraživači će tragati za izotopom željeza-60, koji bi mogao uspostaviti korelaciju između tih događaja i tragova koji su ostali na Zemlji.

U svakom slučaju, čini se kako naša generacija ne bi trebala pretjerano brinuti od gama zračenja, jer ako njih povežemo s nestankom dinosaura od prije šezdesetak milijuna godina, čini se da imamo još dobrih par desetaka milijuna godina fore.

Pročitajte više