Suđenje Bandiću: Službeni put na sprovod žive osobe i svinjokolju u Hercegovini

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

NA SUĐENJU Milanu Bandiću i ostalima u Aferi Agram danas je svjedočio Slavko Kojić, nekadašnji pročelnik za financije u Gradskoj upravi, a danas zastupnik Bandićeve stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Putovali na klanje svinja, pogrebe živih majki, liječenje

“O službenim putovanjima odlučuje gradonačelnik i pročelnici Ureda. Gradonačelnik odlučuje o službenim putovanjima pročelnika, a pročelnici o putovanjima svojih podređenih”, rekao je Slavko Kojić. USKOK tereti Bandića da je odobravao službena putovanja, korištenje gradskih automobila i isplatu dnevnica čak i osobama koje nisu zaposlenici Gradske uprave. Tako su mesari putovali na svinjokolju njegovoj obitelji u Hercegovinu, Mila Horvat je putovala službenim automobilom Zagreba na liječenje u Beč, djelatnica centra za kulturu  s direktorom gradske tvrtke na sprovod majke koja je nekim čudom još uvijek živa.

“Jesu li pročelnici obavještavali gradonačelnika kada bi nekog slali na službeni put”, zanimalo je USKOK.

“Ja nisam obavještavao gradonačelnika jer to po pravilniku nije bilo potrebno”, rekao je Kojić kojemu su iz spisa predočili dokument o jednom o spornih putovanja. Bivši je pročelnik rekao da takav dokument nikada nije vidio i da to nije službeni dokument. 

Svjedok tvrdi da Bandić može poslati bilo koga

Jadranku Sloković, odvjetnicu obrane, zanimalo je može li gradonačelnik poslati na službeni put nekoga tko nije zaposlenik Grada i nema nikakve veze s Gradom.

“Može. I gradonačelnik može poslati bilo koga. Na primjer, uvažene kulturne djelatnike na neku manifestaciju. To je diskrecijsko pravo gradonačelnika”, utvrdio je Kojić. I zaista, u Pravilniku o naknadi troškova za službena putovanja stoji da gradonačelnik Zagreba na službeni put može poslati i vanjske suradnike, a ne samo zaposlenike.

Međutim, u pravilniku stoji i da gradonačelnik vanjske suradnike može na službeni put poslati samo kada obavljaju poslove za Grad Zagreb. Klanje svinja, odlazak na liječenje ili na sprovod žive majke, slučajevi koji se spominju u optužnici, jako se teško mogu smatrati obavljanjem poslova za grad.

Švaljek nije došla svjedočiti

Sandra Švaljek, nekadašnja Bandićeva zamjenica, a danas viceguvernerka Hrvatske narodne banke, nije se odazvala na ročište, a sudu nije poznato ni je li uopće primila poziv. Na jednom od sljedećih ročišta trebala bi svjedočiti i atletičarka Sandra Perković ne složi li se obrana da se njen iskaz iz USKOK-a samo uvrsti u spis, bez ispitivanja.
Suđenje se nastavlja 14. listopada.

Pročitajte više