Suđenje generalima: Svjedokinja nije vidjela većinu ubojstava, ali je čula za njih

BIVŠA prevoditeljica UN-a i prva svjedokinja Tužiteljstva u slučaju koji se u Haagu vodi protiv optuženih hrvatskih generala, danas nastavlja svjedočenje.

Obrana nastavlja s ispitivanjem svjedokinje koja je i danas potvrdila kako mrtva tijela Ilije i Milana Milivojevića nije sama vidjela, već je za njih doznala od UN-ovih ljudi.

"Jedna žena u Kninu prijavila je mrtva tijela i otišla sam tamo, no nisam ništa vidjela. Stajala sam pred vratima njihove kuće. Bilo mi je jako loše i nisam mogla ući. Pripadnici UN-a rekli su mi da ne trebam ulaziti, ali sam osjetila miris raspadnutih tijela. Nisam vidjela tijela! Tamo su bili pripadnici UN-a, i sigurna sam da postoje fotografije tih tijela", ponavljala je svjedokinja i spomenula kako se ne može sjetiti tko joj je rekao da su žrtve upucane u glavu.

Štoviše, svjedokinja se nije mogla prisjetiti niti jednog od imena ljudi koji su bili pred kućom, navodno ubijenih, što je Gotovinin odvjetnik dodatno potvrdio prilaganjem nalaza obdukcije u kojemu stoji da je uzrok smrti dvojice muškaraca nepoznat.

Nadalje, svjedokinja je izjavila kako je vidjela tijelo Anđe Rušić u Kninu, ali da nije vidjela tko ju je ubio, niti kako ju je ubio. Prisjetila se i ubojstva Save Babića i kazala kako joj je drago što je hrvatski vojnik optužen za to ubojstvo.

"Žrtva je ubijena na stravičan način. Ležala je na suvozačevu mjestu, s metkom u glavi, mozak je bio rasut po cijelom automobilu, što je kamerom zabilježila i jedna Kanađanka", uplakano je opisivala svjedokinja.

Od generala Čermaka je, kaže, dobila dopuštenje za kretanje po Kninu, ali obrana generala Čermaka predočila je dokument kojim će dokazati da je svjedokinja imala slobodu kretanja i van Knina.

Jučer prvi put pred sudom

Svjedokinja je prvi put svjedočila jučer, kada je opisala granatiranje Knina 4. kolovoza 1995. godine prvog dana Oluje. Kazala je, između ostalog, kako je tijekom granatiranja pogođena stambena zgrada u blizini njenog stana te da je nakon početka granatiranja otišla u bazu UN-a u Kninu te tamo ostala 45 dana.

Kazala je i kako se na kninskom groblju, na kojemu je bila nekoliko puta, osjećao smrad raspadnutih tijela te da se radilo o osobama iz okolnih sela, među kojima i stanovnici  iz sela Grubori.

Kako Tužiteljstvo tvrdi da je Hrvatska vojska granatirala civilne ciljeve u Kninu, Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe ispitivao ju je i o posjetu stanu svom dečku, u kojem je pronašla ručni bacač raketa. Posvjedočila je i kako su većina muškaraca koji su tamo bili nosili vojne uniforme, a njen je dečko već drugog dana Oluje pobjegao u Srbiju.

V.B./K.C.
Foto: AFP

Pročitajte više