Suđenje Maglovu za šverc odgođeno zbog bolesti branitelja

SUĐENJE Željku Maglovu, bivšem zapovjedniku 73. bojne Vojne policije HVa, i osmorici bivših vojnih policajaca u ponovljenom postupku optuženih za krijumčarenje ukradenih vozila iz Hrvatske u BiH, koje se trebalo održati danas, odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog bolesti branitelja jednog od okrivljenih.

Na Županijskom sudu proljetos je ponovno počelo suđenje nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je tzv. Maglovljeva skupina 1999. proglašena krivom za organizirano krijumčarenje prehrambene robe iz Neuma te za krađu i šverc vozila visoke klase iz Hrvatske u BiH. U optužnici se navodilo da su u BiH prevezli najmanje 27 automobila za koja su znali da su ukradena te za krijumčarenje 45 tona šećera i 2000 litara ulja iz Neuma.

Vrhovni sud ocijenio je da prvostupanjski sud nije ispravno utvrdio pravnu kvalifikaciju djela te ovlasti pukovnika Maglova kao zapovjednika 73. bojne. Osim toga, Vrhovni sud ocjenjuje da je prvostupanjski sud pogriješio u dijelu vezanom uz optuženika Stjepana Miličevića, koji je, nakon što se pokajao, dobio status svjedoka u kaznenom postupku.

Suđenje pripadnicima tzv. Maglovljeve skupine, održano prije pet godina, izazvalo je golemo zanimanje javnosti jer je riječ o vojnim osobama optuženima za organiziranje, vođenje i sudjelovanje u krijumčarskom lancu od 1995. do 1997. Optužba je posebice isticala to što su carinski i policijski nadzor izbjegavali služeći se vojnim iskaznicama i značkama te što su službenim vozilima prelazili granični prijelaz s upaljenim rotacijskim svjetlima kako ih nitko ne bi zaustavio. Svi iz tzv. Maglovljeve skupine proglašeni su krivima za što su bili nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne od jedne do nekoliko godina. Maglov kao drugooptuženi nepravomoćno je osuđen na dvije godine.

Protiv umirovljenog pukovnika Maglova na istom se sudu vodi još jedan postupak.

Vrhovni sud također je ukinuo nepravomoćnu presudu Županijskoga suda u Splitu koji je Maglova zbog posjedovanja 100 grama heroina osudio na 10 mjeseci zatvora.

Maglov se nalazi na slobodi.

Pročitajte više