Suđenje Miloševiću: Finska forenzičarka o pokolju u Račku

FINSKA forenzičarka dr. Mari Helena Ranta u srijedu je na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću svjedočila o istrazi pokolja u kosovskom selu Račak godine 1999., potvrdivši da su žrtave pokolja, njih 40-ak, bili "nenaoružani albanski civili".

Helena Ranta vodila je ekipu forenzičara Europske unije koji su istraživali slučaj pokolja 40-ak osoba otkriven 15. siječnja 1999. u selu Račak, koje su napale snage MUP-a Srbije. Tijela 40 ubijenih, među kojima je bila jedna žena, jedno dijete i starci, prebačena su u Institut za sudsku medicinu u Prištinu gdje su obrađivana.

"Svi dokazi o tijelima nađenima u jaruzi u Račku pokazuju da su sve žrtve bili nenaoružani civili. Pronađeni meci, čahure, ulazne i izlazne rane, govore da su žrtve ubijene na mjestu pronalaska tijela, u približno isto vrijeme, hicima ispaljenim iz neposredne blizine", rekla je Ranta.

Espertizom na licu mjesta, uz korištenje najsuvremenijih forenzičkih metoda i nakon "bezbrojnih sati rada na kompjuteru", dokazali smo da pokolj nije bio "insceniran", kako se tvrdilo iz srpskih izvora, naglasila je svjedokinja.

Vlasti u Beogradu, kao i neki srpski forenzičari, tvrdili su da se

radi o pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosove (OVK), poginulima u borbi, čija su tijela obučena u civilnu odjeću i bačena u jarugu.

Ekipa forenzičara EU-a svoje je izvješće objavila na konferenciji za novinare u Prištini 17. ožujka 1999. Veliki publicitet koji je pokolj u Račku dobio u medijima, pridonio je odlučnosti zapadnih zemalja da zaustave Miloševićev pohod na Kosovu.

Pokolj u Račku, najteži je pojedinačni zločin za koji se Miloševićeva tereti u optužnici za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu.

Milošević je u protuispitivanju nastojao potvrditi teoriju o "insceniranom pokolju", citrajući nalaze srbijanskih forenzičara, kao što je nalaz vojničkih čizama kod 23 žrtve, jednaki donji veš, te kao ključni - pozitivni nalaz "parafinske rukavice" kod 37 tijela.

Pozitivni nalaz "parafinske rukavice" znači nalaz barutnih ostataka koji potvrđuju da je osoba pucala iz vatrenog oružja.

Dr. Helena Ranta, odbacila je izvješća srpskih forenzičara kao "vrlo općenita i bez toksikoloških i balističkih analiza".

Za "parafinsku rukavicu" rekla je da je "zastarjela metoda koja se kao povijesna zanimljivost spominje u udžbenicima".

"Toplo preporučam sudskim istražiteljima u Srbiji da se koriste suvremenim metodama", rekla je svjedokinja, upućujući na EDX metodu korištenu u istrazi zločina u Račku.

Na suđenju Miloševiću u tijeku je hrvatski dio dokaznog postupka, a dr. Ranta izvanredno je svjedočila o Kosovu na zahtjev tužitelja.

(Hina) dh rt

Pročitajte više