Suđenje u Britaniji: Medicinska sestra prisiljavala žene na vudu rituale i prostituciju

Foto: National Crime Agency

BRITANSKA medicinska sestra proglašena je krivom za prodavanje žena iz Nigerije u seksualno ropstvo u Njemačkoj te prisiljavanje žrtava na sudjelovanje u vudu ritualima, javlja BBC.

Josephine Iyamu (51), porijeklom iz Liberije, proglašena je krivom za krijumčarenje pet žena iz Nigerije u Njemačku te prisiljavanje na prostituciju i sudjelovanje u vudu ritualima. Iyamu je natjerala žrtve na zakletvu da će joj predati zarađeni novac tijekom rituala.

Sud u Birminghamu proglasio ju je krivom za trgovinu ljudima te prodaju žena u seksualno ropstvo. U sudskim dokumentima je navedeno da su žrtve tijekom vudu rituala bile prisiljene jesti kokošja srca i piti krv s crvima.

"Rituali su joj davali psihološku kontrolu nad žrtvama"

Ovo je prvi slučaj u kojem je osoba s britanskim državljanstvom optužena za trgovinu seksualnim robljem izvan Velike Britanije. Iyamu je uhićena prošle godine i istražitelji su otkrili da je potrošila tisuće funti na putovanja i veliku kuću u Benin Cityju u Nigeriji.

Tužitelj Simon Davis na sudu je izjavio da su vudu rituali davali Iyamu psihološku kontrolu nad žrtvama. Bilo ih je strah suprotstaviti joj se i radile su kako bi joj dale desetke tisuća eura koje im je naplaćivala za krijumčarenje u Njemačku. U srijedu će biti osuđena za svoje zločine.

Pročitajte više