Suđenje za Loru najvjerojatnije u rujnu

Suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu 1992. navjerojatnije će početi u rujnu, doznaje se danas od potpredsjednice Županijskog suda u Splitu glasnogovornice Marice Šćepanović.

Suđenje će se, po sadašnjem stanju, održati u rujnu, jer predsjednica Vijeća za ratne zločine Spomenka Tonković ima i druge tzv. pritvorske predmete, a potrebno je i određeno vrijeme da se oštećenicima i svjedocima u postupku, s boravištem u Srbiji i Crnoj Gori, pošalju pozivi diplomatskim putem, kazala je glasnogovornica Šćepanović.

Suđenje će se, odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu donesenoj u veljači, koju je potvrdio i Vrhovni sud, održati u odsutnosti četvorice optuženika: Tomislava Duića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića i Emilija Bungura koji su u bijegu od rujna prošle godine kad im je određen pritvor.

Raspravi će tako, ako se tko od njih u međuvremenu ne preda, nazočiti samo Tonči Vrkić, Davor Banić, Tonči Gudić i Anđelko Botić koji su od tada u pritvoru.

Osmorica bivših vojnih policajaca optužena su za kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilima od ožujka do rujna 1992.

Na prvom suđenju 2002. oslobođeni su optužbe nepravomoćnom presudom koju je Vrhovni sud prošle godine ukinuo, odredio pritvor i novo suđenje pred promijenjenim sudskim vijećem.

Protiv petorice od njih, Duića, Vrkića, Bungura, Gudića i Botića, prije nešto više od mjesec dana otvorena je istraga i zbog sumnje u počinjenje još jednoga kažnjiva djela - ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u Lori u gotovo istom razdoblju.

Odvjetnici osumnjičenih podnijeli su žalbe na odluku istražnog suca o otvaranju istrage o tom zločinu, o čemu bi uskoro trebalo odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više