Suđenje za ratni zločin u Kulinama: Nakon Pašalića, obolio i Paić, sud traži svjedočenje Nevena Spahije

Foto: FAH

NI DANAS sudac Mlađan Prvan nije dočekao da mu se u sudnici u Splitu pojave sva četiri optuženika za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u šibenskom zatvoru u Kulinama 1992. godine. 

Prije mjesec dana nije bilo optuženog Tvrtka Pašalića, i to zbog visoke temperature i proljeva, dok danas nije došao optuženi Milorad Paić. Ispričao ga je branitelj. Čuo se s Paićem, koji mu je kazao da je teško bolestan. O čemu se točno radi, nije precizirao.

Sudac Prvan odlučio je saslušati svjedoke izvanraspravno. Za danas je bio pozvan i košarkaški trener Neven Spahija, koji je u inkriminiranom razdoblju također bio vojni policajac, no poziv se vratio sudu neuručen. Spahija je već duže u SAD-u.

Zapovjednik bojne tvrdi da zarobljenike iz Nos Kalika nitko nije tukao i maltretirao

Svjedok Krunoslav Mazalin zapovijedao je 4. bojnom 113. šibenske brigade na južnom bojištu i na pitanje optuženog Željka Maglova odgovorio je kako je bio pripadnik Vojne policije, koja je imala određeno djelovanje u njegovoj postrojbi. Vojni policajci bili su meni pratnja, naveo je Mazalin. Ustvrdio je kako je zapovijedao svim postrojbama na bojištu na predjelu Stolovi te da je Maglov bio pripadnik 113. brigade, kojoj je pripadala i vojna policija.

Nije se mogao izjasniti koliko je dugo Maglov bio na južnom bojištu. On je osobno na područje Stolovi došao 16. travnja 1992. godine te je ostao do 2. lipnja. Kazao je kako je on zapovijedao akcijom Nos Kalik, koja je započela 2. ožujka 1992. godine te je trajala jedan dan. Zarobljen je 21 neprijateljski vojnik, svi su predani zapovjedništvu 113. brigade. Svi zarobljenici su uglavnom bili domaći ljudi, tek dvojica sa strane. Svjedok misli da se jedan od njih zvao Vojkan Živković.

Na upit tužitelja Zvonka Ivića, Mazalin je odgovorio da zarobljenike nitko nije tukao, ni maltretirao.

Priča o zarobljenicima koje je Maglov vodio da mu grade kuću na selo

Željko Ivanković svjedočio je o priči koju je čuo, da su ratni zarobljenici odvođeni da grade kuću Željka Maglova u selu Danilo.

"Ja sam shvatio da je njih Maglov vodio u svoje selo na gradnju kuće jer im je bolje graditi kuću, nego biti u zatvoru. Nikakav detalj o tome meni nije poznat, već sam sve doznao iz priča. To nisu priče iz kafića, nego iz vojnih krugova. Možda sam o ovome negdje i pročitao", kazao je svjedok Ivanković.

Maglov ga je pitao zna li kada je smijenjen s dužnosti. Svjedok se nije mogao sjetiti.

"Jedino se sjećam atmosfere koja je bila veoma mučna i loša. Dozvoljavam da je to bilo 1997. godine, nakon rata", kazao je Ivanković.

Maglov je objasnio da je priča o ratnim zarobljenicima plasirana kako bi se njega smijenilo s mjesta zapovjednika bojne Vojne policije.

Fizičko i mentalno zlostavljanje

Šibensko državno odvjetništvo tereti Pašalića, Paića, Maglova i Damira Boršića za fizičko i mentalno zlostavljanje zarobljenika iz Nos Kalika.

Pašalić, kao zapovjednik satnije i Boršić, kao zapovjednik zatvora, optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, tj. da nisu ništa poduzeli, premda su znali za maltretiranja.

Maglov i Paić terete se da su prisiljavali dvojicu zatvorenika na međusoban seksualni odnos.

Svi tvrde da nisu krivi, a Maglov navodi da u to vrijeme uopće nije bio u Šibeniku, već na južnom bojištu. Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević tvrdi da nema dokumentacije da je itko od oštećenika bio teže fizički ozlijeđen. Suđenje bi se trebalo nastaviti ovaj tjedan.

 

Pročitajte više