Suđenje za rušenje brane na Peruči: Zarobljeni hrvatski vojnik nije prepoznao generala Đukića

Screenshot: Google Street View

DRUGOG dana suđenja general majoru Borislavu Đukiću, optuženom za rušenje brane Peruča i štetu od 90 milijuna kuna, svjedočio je Ivan Buljan, pripadnik 126. brigade zarobljen 27. siječnja 1993. godine, večer prije nego je brana dignuta u zrak sa 30 tona eksploziva.

Buljan je u to vrijeme bio zapovjednik voda, s jednim vojnikom krenuo je u izvidnicu kako bi otkrio što se događa na lijevoj obali Cetine. To popodne hrvatski vojnici uočili su, naime, na položaju na Alebića kuli nekakvo kretanje. U sumrak su spazili maskirane kamione, pretpostavili su da su srpske snage zauzele položaj od snaga UNPROFOR-a. Mrak se već spustio, nisu mogli sa udaljenosti od kilometar i pol prepoznati odore. O događanjima je javljeno zapovjedništvu brigade. Akcija sa srpske strane bila je očekivana nakon Maslenice.

"Pravo je čudo da sam preživio"

Kako vojnici nisu mogli vidjeti što se događa s druge strane brane, Buljan je krenuo u izvidnicu. Vidjeli su srpske paravojne jedinice na položaju. Zapucali su po njima, Ante Buljan je smrtno pogođen, Ivan Buljan je dobio metak u nogu.

"Pokupili su me i odveli u bivše odmaralište, neki su me htjeli odmah ubiti. Pravo je čudo da sam preživio. Htjeli su me klati, udarali su me u glavu, polomili zube. Odveli su me poslije u zapovjedništvo, tamo je bio jedan general. Ne znam kako se zove. Nakon ispitivanja su me ubacili u gepek i odvezli u smjeru Vrlike. Probudio sam se u kninskoj bolnici. Razmijenjen sam krajem svibnja te godine, na njihovim vijestima čuo sam kako su hrvatski diverzanti digli branu u zrak", kazao je svjedok.

"To nije ta osoba"

Nije se mogao sjetiti imena generala koji ga je ispitivao.

"Bio je slabije građe, niži čovjek. Vlado Bandalo, časnik za vezu, spomenuo je Milu Novakovića, kada sam mu to pričao...", kazao je Buljan.

Branitelj Željko Ostoja predložio je da svjedok pogleda okrivljenog kako bi vidio je li ga on ispitivao nakon zarobljavanja.

"To nije ta osoba", odmah je kazao Buljan.

"Tada nije bio general", dometnula je tužiteljica Marina Matušan.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Ive Čovića iz HEP-a te Petra Malbaše, ratnog snimatelja HRT-a.

Pročitajte više