Suđenje za smrt IFOR-ovca: Liječnici složni, nema neprekinutog niza između ozljede i smrti

NA MARATONSKOM suđenju Deanu Škari za smrt 22-godišnjeg britanskog IFOR-ovca na splitskom Županijskom sudu danas su ponovno svjedočili liječnici Davor Strinović, Josip Paladino i Željko Bušić. Kod njih nikakvog spora nema. Da Simon Lee Terence Jeans nije dobio kamenom u glavu, danas bi bio živ. 

Postupak se nekoliko puta vraćao na ponovno suđenje jer liječnici nisu dali jedinstveno mišljenje je li bio prekinut uzročno-posljedični niz između ozljede koju je Jeans zadobio tijekom tučnjave u Kaštelima početkom rujna 1996. godine i smrti do koje je došlo poslije devet dana, nakon što je Britanac vraćen u domovinu.

Nema dileme

"Nema nikakve dileme da se u konkretnom slučaju radilo o uzročnoj vezi između teške i po život opasne ozljede i smrtne posljedice. Treba istaknuti manjkavost u praćenju pacijenta nakon dolaska u Veliku Britaniju. Da je primijenjena adekvatna terapija, postojala je realna šansa da se spasi život", istaknuo je patolog Davor Strinović.

Zabunu je unio šef splitske patologije Šimun Anđelinović, koji za razliku od svojih kolega smatra da je "izostanak najprimjerenijih postupaka liječenja prekinuo započeti uzročno posljedični niz". Sutkinja Ivona Rupić mora obratiti posebnu pažnju na taj detalj pa je od Strinovića zahtijevala da komentira drugačije mišljenje kolege Anđelinovića.

"Takvo što ne možemo tvrditi, jer ne možemo biti sigurni što bi se dogodilo s pacijentom da je primijenjen primjereni postupak, jer i u tim slučajevima može doći do smrti", ustvrdio je Strinović. Dodao je kako je Anđelinović kontradiktoran u svojoj tvrdnji budući da se složio s njihovim mišljenjem da postoji jasno uzročno-posljedični tijek od ozljeđivanja do smrti. 

Za Jeansa je fatalno bilo krvarenje ispod moždane ovojnice utvrđeno neposredno nakon ozljeđivanja. Ozljeda je neko vrijeme bila pod kontrolom, no šestog dana došlo je do ponovnog krvarenja na istom mjestu. 

Manjkavo i neprimjereno liječenje

Neurokirurg Josip Paladino podsjetio je na kronologiju slučaja. U noći sa 8. na 9. rujna Jeans je primljen u trogirsku bolnicu, CT je ponovljen nakon 24 sata, a liječnici su procijenili da je sposoban za premještaj u domovinu i liječenje u Engleskoj. Smješten je u bolnicu u Oxfordu, a potom je premješten u bolnicu Frimley Park. Stanje mu se naglo pogoršalo 14-og, kada je ponovno smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja. Umro je 17-og.

Paladino smatra da su hrvatski liječnici primjereno postupali, a za Engleze ne zna. Trebalo bi njih pitati, drži.

"Kliničko stanje bolesnika u trenutku prijema u trogirsku bolnicu nije argumentiralo indikaciju za kirurško liječenje te je ponovljeni CT pokazao isto stanje kao i početni inicijalni. Uz stabilnu i mirnu kliničku sliku očito je dao zaključak liječničkom timu da je pacijent sposoban za transport u Englesku te da postoji mogućnost konzervativnog liječenja. Nažalost, izostanak CT snimki nakon 9. rujna daje samo mogućnost pretpostavki, ali možemo vjerovati da bi pravovremena dijagnostika i možda kirurški postupak dali šansu pacijentu da preživi. Ovdje nije riječ o liječničkoj pogrešci, nego manjkavom i neprimjerenom liječenju", ustvrdio je Paladino.

Ni neurokirurg Željko Bušić nije odstupio od svog već ranije iznesenog mišljenja. Smatra da ne bi bilo loše da se zatraži dokumentacija iz kritičnog perioda ili mišljenja liječnika iz Engleske kako bi se pojasnilo pogoršanje zdravstvenog stanja pokojnog, odnosno, kolaps koji se dogodio 14-og, nakon do tada povoljnog razvoja kliničke slike.

"Pripazi na malog, ubacit će ga banditi..."

Danas je svjedočio i otac optuženog Petar Škaro. Požalio se kako mu je 1997. godine jedan policajac rekao da pripazi na maloga, jer će ga ubaciti banditi. Misli vjerojatno na društvo koje je te kobne večeri bilo sa njegovim sinom. I protiv njih se poveo postupak, ali za sudjelovanje u tučnjavi. Izvukli su se zastarom. 

Škaru su dvaput oslobađali suci Davor Svalina i Zoran Matulović, no Vrhovni sud presude je vraćao kako bi se razjasnili oprečni stavovi vještaka. Sutra bi trebao svjedočiti Anđelinović. Očekuje se da stvari konačno legnu na svoje mjesto.

Uskratili mu pravo na pravično suđenje

I današnjoj raspravi prisustvovao je očajni otac stradalog IFOR-ovca. Terry Jeans dobio je nedavno i spor u Strasbourgu protiv Republike Hrvatske. Jeans se, naime, već žalio hrvatskim sudovima na presporo suđenje, no odbijen je uz obrazloženje da nije stranka u postupku. Europski sud zauzeo je drugačije stajalište te kaznio RH sa 5.600 eura jer su mu uskratili pravo na pravično suđenje.

Malo će to pomoći neutješnom Britancu, koji se, na svoju nesreću, osobno uvjerio kako se dugo važe pravda u Hrvatskoj. Petnaest godina nakon smrti njegovog sina hrvatsko pravosuđe nije kaznilo krivca.

Pročitajte više