Suđenje za tragediju u ogulinskoj vojarni

NA OPĆINSKOM sudu u Ogulinu danas je počelo suđenje šestorici optuženih za eksploziju u Vojarni "Sv. Petar" u Ogulinu u kojoj je studenoga 2000. devet ročnih vojnika zadobilo teške ozljede opasne po život, a dvanaestero ih je lakše ozlijeđeno.

Pet okrivljenika, koji su se danas pojavili na sudu, rekli su da se ne osjećaju krivima, dok se šestookrivljeni Alojz Fleten nije odazvao pozivu pa je pročitano njegovo očitovanje o osnovanosti optužnog akta u kojem je porekao izvršenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Današnje suđenje uslijedilo je nakon više od jednogodišnjeg prekida od zakazane glavne rasprava 21. listopada koja nije ni počela zbog zahtjeva za izuzećem sutkinje Đurđe Lipoščak.

U međuvremenu sutkinja je prešla u odvjetnice, a na čelu sudskog vijeća danas je sudac Miroslav Kosanović.

Prvooptužni Danijel Došen odgovara za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, a još petorica časnika i dočasnika Hrvatske vojske odgovaraju zbog neosiguranja na vojnim vježbama i nepoduzimanja mjera za zaštitu vojne postrojbe. Sljedeća rasprava zakazana je za 23. veljače ove godine, do kada bi sud trebao prema dokaznim prijedlozima obrane pribaviti, među ostalim, videozapis očevida na mjestu nesreće, videozapis djelomične rekonstrukcije koja je obavljena na Vojnom vježbalištu u Slunju, te vojno stegovni spis Hrvatske vojske.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji brani prvookrivljenog Danijela Došena, (a koji je i sam teško stradao u eksploziji izgubivši nogu), rekao je da u spisu nema dnevne zapovijedi za taj dan, nema plana i programa rada ročnih vojnika, kao što u spisu nema ni zapisnika vojnih inspekcijskih nadzora u vojarni prije i poslije eksplozije. "Prema mojim saznanjima ta su dva zapisnika dijametralno suprotna. Zato tražim da se s njih i sa svih drugih dokumenata, poput dnevnih zapovjedi i slično, skinu oznake vojne tajne da budu dostupni obrani i javnosti", rekao je Vilajtović te je predložio da se najprije kao svjedoci pozovu ročnici koji su događaj vidjeli, a zatim "i osobe po zapovjednoj vertikali koje su u istrazi saslušane bez nazočnosti obrane ili javnosti ili uopće nisu saslušane".

Dodao je da je "u startu sve namjerno učinjeno tako da nikada ne saznamo na koji je način bojna mina završila u školskom skladištu".

U očitovanju o krivnji dočasnik drugooptuženi Nikola Stjepan Vuk rekao je kako nije točno "da je došlo do eksplozije isključivo zbog nepoštivanja stege na nižim razinama, već da je do tragedije došlo isključivo zbog nepoštivanja stege na višim razinama". Petookrivljeni Jerko Sablje rekao je da je on bio zapovjednik logističke satnije, ali da ne zna tko je bio zadužen za skladište naoružanja te je rekao da je neke zapovijedi dobio nakon inkriminiranog događaja. "Naknadno dobivene zapovijedi tiču se upravo predmetnog skladišta i onoga za što me se optužuje", rekao je Sablje.

Dokaže li se Došenu kazneno djelo, može dobiti zatvorsku kaznu do pet godina, a zastara bi nastupila tek 2010. Za djela za koja se tereti dočasnike i časnike predviđene su novčane kazne i kazna zatvora do tri godine Riječ je o kaznenim djelima protiv Oružanih snaga RH, za koja će odgovarati Nikola-Stjepan Vuk, Ivica Škoro, Predrag Šinjori, Jerko Sablje i Alojz Fleten. Zastarni rokovi za njih su 2006. godine.

U obrazloženju optužnice piše da "ostaje nerazjašnjeno pitanje tko je, kada i na koji način donio u krug vojarne "Sveti Petar" te unio u skladište B-5 eksplozivnu napravu." U obrazloženju također piše "da je Danijel Došen kritične zgode uzeo u ruke eksplozivnu napravu nepoznate marke i kalibra i spustio je u cijev minobacača, kojom prilikom je došlo do aktiviranja i eksplozije te ozljeđivanja".

Optužnica tereti časnike i dočasnike da su "kroz dulje vremensko razdoblje postupali protivno naređenim i zapovjeđenim mjerama nadređenih osoba, čime je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje vojnih postrojbi na nižim razinama. Posljedica ovakvih propusta je da je nepoznata osoba u neutvrđeno vrijeme i na neutvrđen način u skladište B-5 unijela eksplozivnu napravu-minu, koju su ročnici 16. studenoga našli na polici skladišta".

Pročitajte više