U Španjolskoj 45.000 sudskih službenika štrajka, to je utjecalo na 700.000 predmeta

Foto: EPA

Blizu 45.000 službenika na sudovima diljem Španjolske krenulo je danas u štrajk tražeći povećanje mjesečnih plaća za 350 do 430 eura, izvijestio je tamošnji sindikat CSIF.

Službenici su prekinuli rad između 10 i 13 sati, a to će nastaviti raditi svaki dan, sve do ispunjenja zahtjeva, poručili su. Prijete da će paralizirati rad sudova jer su nezadovoljni time što je nedavno odobreno povećanje plaća državnim odvjetnicima, ali ne i njima.

Državni odvjetnici su dobili veće plaće nakon svog štrajka i prosvjeda koji su trajali od kraja siječnja do ožujka.

Sindikati: Nastavi li se ovako, trebat će dvije godine da se nadoknadi propušteni posao

Sindikat je priopćio da se 85 posto od ukupno 45.000 službenika odazvalo pozivu na štrajk, zbog čega je danas bilo usporeno, odgođeno ili otkazano 700.000 sudskih sporova u Španjolskoj.

"Štrajk je utjecao na desetke tisuća predmeta, a nastavi li se ovako, bit će potrebne dvije godine da se nadoknadi propušteni posao", navedeno je u priopćenju sindikata.

Prema riječima jedne odvjetnice, štrajk je utjecao na sve, osim na "kaznene progone s uhićenim osobama".

Ministrica pravosuđa: Mislite na građane, ne nanosite štetu

Ministrica pravosuđa Pilar Llop obećala je razgovarati s predstavnicima sindikata i pozvala službenike da "misle na građane" i "ne nanose štetu".

Sindikat je za srijedu najavio cjelodnevni štrajk i okupljanje prosvjednika ispred zgrade ministarstva pravosuđa u Madridu. U Španjolskoj su prošle godine cijene osjetno porasle, napose hrane, no u ožujku je inflacija usporila.

Opći porast cijena iznosio je 3.3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za usporedbu, inflacija u Hrvatskoj bila je 10.5 posto.

Pročitajte više