Sudski vještak: Obdukciju Matijanića nije radio ovlašteni patolog. Tko je to naredio?

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

DR. ANTONIO ALUJEVIĆ, specijalist patologije i sudske medicine, stalni sudski vještak sudske medicine i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju smrt Vladimira Matijanića. 

>> Ministarstvo ne želi dati imena članova Povjerenstva koje istražuje Matijanićevu smrt

Na upit kada bi mogli biti poznati rezultati obdukcije, rekao je da je "šokiran" jer je obdukcija, kako kaže, obavljena van radnog vremena te da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a ni za interpretiranje. "Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Tvrdi da o obdukciji nije obaviješten ni on, ali ni predstojnik splitske patologije. 

"Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati", pita Alujević.

"Ova obdukcija se nije smjela napraviti na ovakav način"

Kaže da prema protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom. 

"Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu u kojemu se obavlja obdukcija nema specijalista sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i Marija Definis, kao i Šimun Anđelinović.

Pomoćnik obducenta je žurno dignut iz svoje kuće u subotu poslijepodne i pozvan na obdukciju?! Budući da se radilo o poznatom novinaru, patologinja koja je obavila obdukciju morala je biti svjesna što bi, odnosno što će iz cijelog slučaja proizići", kaže.

"Bojim se da ovakva obdukcija nije pravovaljana"

"Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način", kazao je. 

"Bojim se da sa sudsko-medicinske strane ova obdukcija nije pravovaljana. Naime, ako obitelj preminulog Matijanića odluči tužiti Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, tada će Sud naložiti da se vještačenje obavlja u Splitu i u tom vještačenju će sudjelovati specijalist sudske medicine, internist, infektolog i specijalist hitne medicine, a nikako patolog. Ako obitelj odluči zbog ovog slučaja tužiti KBC Split, tada će se vještvo raditi negdje drugdje u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zagrebu", dodao je.

Na kraju se upitao po čijem je nalogu obdukcija napravljena.

"Zanima me, ponavljam, po čijem nalogu? Da bih čitateljima još plastičnije pojasnio što je napravljeno, reći ću sljedeće - ja znam obaviti operaciju slijepog crijeva, no nikada je ne bih obavio. Za to bih zvao kirurga. Isto tako i ovo. Patolog zna obaviti obdukciju, ali za to, odnosno za ovakav slučaj mora zvati specijalista sudske medicine, koji je uz to sudski vještak, a nikako ne smije 'ulaziti u tuđe dvorište'", zaključio je za Slobodnu.

Index je kontaktirao patologinju koju je prozvao Alujević, ali nije bila raspoložena za izjave. Najavila je tek da će "bolnica uskoro izaći s demantijem".

Pročitajte više