Šuker: Rebalans nam ne treba, ali nemamo za božićnice i regrese!

HRVATSKA Vlada napokon je, čini se, spremna smanjiti proračunske rashode. Ne, doduše, zato što su shvatili da je to jedini način izlaska iz krize, već zato što za neke stvari novca jednostavno nemaju i ne mogu ga više nikako stvoriti.

Priznao je to ministar financija Ivan Šuker, koji je u razgovoru za emisiju Dossier.hr najavio razgovore sa socijalnim partnerima. "Ove godine će biti naprosto nemoguće naći sredstva za isplatu božićnica i regresa. Također, morat ćemo porazgovarati i o povlaštenim mirovinama", kaže Šuker.

Prvi je to Šukerov korak prema konačnom priznanju da nam je voda došla do grla. No, za sada ministar financija, koji nas uvjerava da nema razloga za paniku iako proračunski deficit nakon samo dva mjeseca u 2010. iznosi 3,6 milijardi kuna, i dalje ponavlja kako nam rebalans proračuna ne treba.

Šuker je ovoga puta, doduše, barem priznao da se proračun puni sporije nego što se očekivalo. Odnosno da su prihodi manji nego u istom razdoblju prošle godine, kada nije postojao harač, a stopa PDV-a bila je manja. Do sada je Šuker negativne postotke objašnjavao činjenicom da je zadnji dan i siječnja i veljače bila nedjelja pa su neka sredstva uplaćena kasnije.

Pročitajte više