Sukob interesa nije kazneno djelo: Gradonačelnik Makarske oslobođen Uskokove optužnice

VELIMIR VIDAK BULJAN, bivši SDP-ov gradonačelnik Makarske, oslobođen je danas Uskokove optužbe za zloporabe. Sud je, istina, utvrdio da je Vidak Buljan u vrijeme svog gradonačelnikovanja Gradu Makarskoj iznajmio svoje pokretne kemijske zahode, ali nije dokazano da je time povrijedio zakon. Moralno možda nije, ali sukob interesa još uvijek nije kazneno djelo, zaključio je sud.

Sam sebi iznajmio i platio zahode

Vidak se 2001. godine našao otprilike u istoj poziciji kao danas Kerum. Već je ranije iznajmljivao svoje zahode pa je s praksom nastavio i nakon što je postao gradonačelnik. Optužnica ga je teretila da je suprotno odredbama Zakona o nabavi roba i usluga, bez prikupljanja drugih ponuda, u ime Grada Makarske sklopio ugovore sa svojom firmom Miva - Mak. Kao direktor tvrtke potpisao je račune, temeljem kojih je Grad Vidakovom Miva - Maku isplatio 76 tisuća kuna. Oslobođen je, jer se Zakon o nabavi ne može primijeniti na poslove tako male vrijednosti.

Osim za ovo djelo, sud ga je oslobodio i optužbe za sklapanje aneksa ugovora kojim je Grad Makarska preuzeo obavezu isplate štetu zbog nevremena HRT-u i kooperantskim društvima Pama Kod i Lite Prom, premda je u takvom slučaju odgovarala tvrtka Intersound. Vjetar je zapuhao uoči Porina i srušio šatorsku konstrukciju. Vidak je naložio da se s računa Grada isplati ukupno 888 tisuća kuna.

Nije ništa loše napravio, jer je Intersound tužio tražeći povrat novca, kojeg je Grad isplatio kako se održavanje Porina ne bi dovelo u pitanje.

"HRT je zlorabio medijski monopol i ucjenjivao"

Vidakov branitelj Joško Čeh osvrnuo se u završnoj riječi na ulogu HRT-a u ovom slučaju.

"U ugovoru u točki 2 jasno stoji da će Grad Makarska platiti predviđeni iznos, ali samo pod uvjetom da se HRT prethodno ne naplati. Nitko iz HRT-a nije dostavio dokaz je li uopće pokušana naplata štete od kooperanata, odnosno, njihovog osiguranja, a stranke su sklopile ugovor upravo pod tim uvjetno, a ne bezuvjetno. Za istači je kako je HRT ovdje zlorabio medijski monopol i otvoreno na bahati način ucjenjivao da neće prenositi Porin ako se ne zaključi takav ugovor. Čak je ucjenjivao buduću vlast uvjetujući kasnije prijenose povlačenjem tužbe Grada Makarske protiv HRT-a. Oni ovdje uopće nisu oštećeni jer su se naplatiti od svog osiguranja, a iznos kojeg su uzeli Makarskoj proslijedili su kooperantima", kazao je Čeh.

Uskok je odustao od točke optužnice protiv Vidak Buljana i Tonća Kurilja zvanog Jabuka, vlasnika obrta Georad za građevinske radove izvedene na sportskoj dvorani. Ispostavilo se da su za radove prikupljene tri ponude i da je Georadova bila najpovoljnija.

Pročitajte više