Sukob saborske većine i oporbe o pitanju bolje zaštite banaka

HRVATSKI sabor sutra nastavlja 17. sjednicu i raspravu o Vladinu prijedlogu strožih mjera zaštite novčarskih institucija od sve češćih i brutalnijih pljački.

Vlada te mjere formalizira kroz izmjene Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, o kojima je Sabor počeo raspravljati u petak.

Vlada predlaže da novčarske ustanove ugrade neprobojne pregrade za zaposlenike, da dojavne sustave spoje na središnji sustav, da se pojača osiguranje pri prijevozu novca itd.

Zastupnici saborske većine podržali su Vladin prijedlog, no oporba tvrdi da se radi samo o bacanju prašine u oči, odnosno o zahtjevima koje će novčarske kuće stajati milijardu kuna.

Sabor bi sutra trebao raspraviti i zakonski prijedlog po kojem bi s početkom iduće godine financijske institucije nebankovnog sektora nadzirala Agencija za nadzor financijskih usluga.

Agencija bi objedinila tri postojeće institucije - Komisiju za vrijednosne papire, Direkciju za nadzor društava osiguranja i Hagenu, a preuzela bi nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna.

Banke bi i dalje nadzirala Hrvatska narodna banka.

U dnevni red na kojemu je još 50-ak točaka, sutra će biti uvršten i Prijedog državnoga proračuna za 2006.

Taj ključni financijski dokument na sutrašnjoj će sjednici utvrditi Vlada i poslati ga Saboru na raspravu i donošenje.

Svoju 17. sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini, Sabor je počeo prošli tjedan, a zaključit će je 15. prosinca, kada mu istječe ustavni rok za redovno zasjedanje.

Pročitajte više