Sukobi diljem Iraka: Među poginulima Iračani i Amerikanci, civili i vojnici

ČETVORICA američkih vojnika poginula su u ponedjeljak u nemirnoj provinciji alAnbar, zapadno od Bagdada, tijekom sukoba s iračkim gerilcima, doznaje se u utorak iz priopćenja američke vojske.

Poginuli američki vojnici su bili pripadnici marinaca, koji drže veliki dio zapadnog dijela Iraka, uključujući gradove Falluju i Ramadi. Marinci su u ponedjeljak pokrenuli ofenzivu velikih razmjera protiv sunitskih gerilaca u tom području. Tom su prilikom poginula dva Iračana a 15 ih je ranjeno.

U Nasiriji, na jugu zemlju, došlo je do sukoba pristaša šijitskog vjerskog vođe Moqtada al-Sadra, u kojima je ubijeno 15-ak iračkih civila i vojnika dok je 11 talijanskih vojnika ranjeno.

U posljednjih 48 sati, u sukobima šijitskih milicija i američke vojske poginulo je 39 ljudi a 126 je ranjeno. Svi su dopremljeni u bolnicu As-Saoura, u šijitskoj četvrti Bagdada.

Američka vojska je priopćila da je od nedjelje u sukobima poginulo 18 američkih vojnika.

U Najafu, svetom šijitskom gradu, u džamiji Kufa i oko nje okupilo se više tisuća šijitskih sljedbenika, pridruživši se prosvjedu svog vođe, Moqtadu al-Sadru , koji je nekoliko dana bio zabarakadiran u džamiji koja više sliči na tvrđavu. Prema najnovijim informacijama, al-Sadr je napustio džamiju no ne zna se gdje se sada sklonio.

"Al-Sadr je ismijavao američki nalog za uhićenje", kazao je šeik Baqer al-Daraji. U tom nalogu SAD al-Sadra naziva "odmetnikom." koji je, kako tvrde američke vlasti, prošle godine dao ubiti svog suparnika.

Nakon što je u ponedjeljak u Basri došlo do sukoba između iračke policije i pristaša al-Sadra, u utorak se stanje, nakon sporazumnog mira, relativno smirilo a grad je ponovo pod kontrolom iračke policije.

(Hina) xvk ysd

Pročitajte više