Sukobili se urednici na HTV-u, prvom čovjeku HND-a prijeti otkaz

Foto: Facebook/FaH

VRH Hrvatske radiotelevizije (HRT) pokrenuo je proceduru kako bi se Hrvoju Zovku, dugogodišnjem novinaru i šefu Hrvatskog novinarskog društva (HND), uručio izvanredni otkaz. Povod za pokretanje procedure je činjenica da je Zovko prošlog tjedna podnio ostavku na mjestu izvršnog urednika HTV 4.

Žalio se na izbor sugovornika i obradu tema

Upravo je ostavka bila povod urednici informativnog programa HTV-a Katarini Periši Čakarun da pokrene postupak. Kako doznajemo, sredinom prošlog tjedna Zovko je podnio ostavku u pismenom obliku žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što dovodi do toga da HTV nije u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

>> Kovačić imenovao Katarinu Perišu Čakarun šeficom Informativnog medijskog servisa HRT-a

>> Čistka na HRT-u: Smijenjeni Maja Sever, Mirna Zidarić, Tatjana Munižaba i Hrvoje Zovko

Nakon što je Periša Čakarun, kao direktno nadređena Zovku, primila mail o ostavci i razlozima ostavke, pozvala je Zovka, a svjedoci pričaju kako su se između njih mogli čuti vrlo povišeni tonovi. Dan nakon rasprave pokrenut je postupak izvanrednog otkaza, a Zovko mora vrhu kuće podnijeti svoje očitovanje te objasniti prirodu svađe s Perišom Čakarun.

Verbalni sukob

Navodno su Zovko i Periša Čakarun vodili dva razgovora o ostavci. Prvi je bio vrlo miran, no drugi nije. Urednici Periši Čakarun teško su pale optužbe o HTV-u 4 i obradi tema, a Zovku optužbe o neradu. Naime, Zovko je autor hvaljenog dokumentarca o nedavno preminulom generalu Petru Stipetiću, a koji je emitiran u kolovozu ove godine.

Za sada je nemoguće dobiti službeni komentar, no ako Zovko i dobije otkaz to će moguće biti i prvi put da netko dobije otkaz zbog verbalnog okršaja unutar redakcije HTV-a.

Zovko nikada do sada nije bio disciplinski kažnjen na HRT-u, a odnedavno je prihvatio dužnost šefa HND-a.

Uzlet u vrijeme Siniše Kovačića

Katarina Periša Čakarun dugogodišnja je novinarka i urednica u Informativnome programu Hrvatske televizije. Bila je urednica Redakcije unutrašnje politike Hrvatske televizije, a kao novinarka, reporterka, urednica i voditeljica radila je u brojnim emisijama Informativnoga programa HTV-a te velikim projektima poput praćenja izbora, obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, obljetnice pada Vukovara, itd.

Na Hrvatskoj televiziji radi od 1996. godine. Uzlet je doživjela nakon parlamentarnih izbora 2015. godine kada ju je tadašnji vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao vršiteljicom dužnosti rukovoditelja Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije.

Periša Čakarun tijekom te kampanje pratila je HDZ, a odatle i njena fotografija sa tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom

Vodstvu HRT-a uputili smo službeni upit o ovom događaju, a odgovor ćemo objaviti kada i ako stigne.

Pročitajte više