Šumarska inspekcija potvrdila: Tvrtka koju vodi supruga Đure Popijača ilegalno je sjekla šumu

Nakon što su Vesna Balenović iz udruge Zviždač i šumarski inženjer Krešimir Bošković upozorili na nezakonito poslovanje i kriminalne radnje u đakovačkoj tvrtki "Sunčane šume", koja je od početka godine na upravljanje dobila desetak tisuća hektara šuma Đakovačko-osječke nadbiskupije, uslijedila je i reakcija Šumarske inspekcije.

<Ultimatum supruzi ministra Popijača: Zviždačima se ne daje otkaz, vratite ga na posao!

Inspekcija je utvrdila da je tvrtka, kojoj je na čelu Marina Popijač, supruga Đure Popijača, kršila Zakon o šumama.

Podsjetimo, Vesna Balenović je sredinom tjedna javnost upoznala sa slučajem "zviždača Krešimira Boškovića, koji je radio u "Sunčanim šumama", dok nije dobio otkaz zbog toga što je progovorio o ilegalnoj sječi i odvozu drva.

Inspekcija je, međutim, utvrdila nezakonite radnje: Sunčane šume su neovlašteno koristile službene čekiće za obilježavanje drva, iako su za to ovlaštene jedino "Hrvatske šume".

Kako je bilo moguće da "Hrvatske šume" i „Sunčane šume“ uopće sklope sporazum kojim su „Sunčane šume“ stekle pravo korištenja službenih čekića za obilježavanje stabala za sječu, kad Zakon o šumama jasno propisuje da ih smiju koristiti isključivo ovlašteni djelatnici Hrvatskih šuma?

"Je li u tome pogodovanju bilo presudno što je Marina Popijač supruga Đure Popijača? Činjenica je da desetine drugih šumoposjednika nisu pogli ni sanjati o takvom privilegiju", tvrdi Vesna Balenović.

Pročitajte više