Šumski požari bjesne na jugozapadu Francuske

Foto: EPA

ŠUMSKI požari bjesne ponovno u jugozapadnoj Francuskoj, pri čemu je uništeno 16 kuća i spaljeno 6000 hektara zemlje, a blizu 6000 ljudi moralo se evakuirati iz područja već pogođenog ogromnim požarima prošli mjesec.

Francuska se, kao i ostatak Europe, nosi s toplinskim valovima i sušom koji su u zadnja dva mjeseca izazvali brojne šumske požare širom kontinenta. "Požar se sada proširio na departman Landes", priopćile su lokalne vlasti vinogradarskog departmana Gironde, dodajući da je mobilizirano 500 vatrogasaca.

 

Evakuirani deseci tisuća ljudi

Gironde u jugozapadnoj Francuskoj u srpnju su pogodila dva šumska požara u kojima je uništeno više od 20.000 hektara šume i evakuirano blizu 40.000 ljudi.

Požari su buknuli ovaj tjedan i u drugim dijelovima zemlje, jedan u južnim departmanima Lozere i Aveyron, gdje je već izgorjelo blizu 600 hektara i kamo bi ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin trebao otići kasnije u srijedu.

Drugi požar je u departmanu Maine et Loire u zapadnoj Francuskoj, gdje je izgorjelo 650 hektara, a 500 je ugroženo, prema lokalnim vlastima.

Pročitajte više