Sunčani Hvar: Politika opet nije dala referendum

ZAHTJEV skupine građana Grada Hvara za raspisivanje referenduma o ustupanju 25 posto plus jedna dionica Sunčanog Hvara nije dobio potrebnu većinu na Gradskom vijeću.

> Pomračenje Sunčanog Hvara: Vetom na veto

> Privatizacija Sunčanog Hvara bila je prava drumska pljačka

> Hvarske udruge: Vijećnika koji su glasovali za prijedlog vlade sramit će se potomci

Podsjetimo, gradsko vijeće Hvara već je raspravljalo o prijedlogu ministra gospodarstva Damira Polančeca, koji je predstavio "spasonosno rješenje za hotelijerski kompleks Sunčani Hvar", te je usvojilo njegovu ideju. Prema zamisli Polančeca atraktivno turističko naselje Sirena te još nekoliko drugih nekretnina ostalo bi u gradskom vlasništvu dok bi se prodajom dionica iz HFP-a našla sredstva za podmirenje financijskih obveza Sunčanog Hvara. No, ono što je najbitnije Orco bi praktički postao većinski vlasnik hotela sa 75 posto + 1 dionica čime se eliminira javno privatno partnerstvo koje očito nikad nije niti zaživjelo, a što je najveća zamjerka građana Hvara koji traže referendum o tom pitanju.

Ni prosvjednici ih nisu razuvjerili

Tada je gradonačelnik Pjerino Bebić odlučio staviti veto na odluku kojom bi Grad odobrio Hrvatskom fondu za privatizaciju otkup tvrtke kćeri koju će osnovati Sunčani Hvar, nakon čega bi se ta tvrtka trebala prebaciti u vlasništvo grada Hvara kako bi se riješili svi imovinsko-pravni poslovi. No, danas ideja o referendumu nije prošla gradsko vijeće.

Štoviše Bebić je danas uvjeravao kako bi bilo dobro da glasuju za referendum te je rekao na početku kako posljednja skupština dioničara Sunčanog Hvara u Zagrebu bila nelegalna te da nisu prihvaćena stajališta Gradskog vijeća o protuprijedlogu ORCO Grupe. No, sve je bilo uzalud.

Treba naglasiti kako gradske vijećnike nisu danas razuvjerili ni prosvjednici odnosno predstavnici skupine građana koji su ih dočekali s transparentima. Oni su danas ponovili svoje zahtjeve a to je 51 posto dionica, 25 posto plus jednu dionicu gradu Hvaru, a ostalo za izvorne vlasnike nekretnina u posjedu Sunčanog Hvara, Crkvu, bivše i sadašnje zaposlenike hotelske kuće i građane.

"Sve tajne ugovore objaviti"

"Sve tajne ugovore s ORCO Grupom treba objaviti da se vidi u javnosti što se zapravo događa a nakon toga s njima treba raskinuti bilo kakvu daljnju suradnju", isticali su danas prosvjednici. Vidno razočarani Bebić nakon sjednice vijeća teško je nalazio riječi.

"Politika ne dopušta da građani iskažu svoje stajalište", tek je izustio.

M.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više