Supovi se vratili na Učku nakon više od 100 godina, a ris nakon 30

Screenshot: HRT

Na obroncima Učke ponovno se gnijezde supovi, i to nakon više od sto godina. Supovi su se vratili zahvaljujući hranilištu koje je Javna ustanova Park prirode Učka postavila prije par godina. Učka je poželjno stanište za divlje životinje, što dokazuje da se na nju, nakon više od 30 godina vratio i ris, piše HRT.

"Možemo se pohvaliti da smo od osnutka Parka prirode snimili risa, na Ćićariji, i jako smo sretni, to smo pokušavali dugi niz godina", rekao je za HRT Žarko Erceg, v.d. direktora Javne ustanove Parka prirode Učka.

Nakon sto godina se vratili supovi

Supovi nakon sto godina opet žive na Učkoj, a iako su nekada živjeli na deset hrvatskih otoka, čak i u ravnoj Slavoniji, danas se gnijezde i zadržavaju jedino na području Kvarnera. 

"To su otoci Cres, Krk i dva nenastanjena otoka - Prvić i Plavnik. I imamo sada, hvala Bogu, i supove na Učki", govori Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove Priroda. 

Ornitolog predvidio povratak supova prije 20 godina

Ornitolog Goran Sušić je još 2004. predvidio povratak supova jer je upravo kvarnersko-istarska planina na njihovu putu od Afrike do Alpa. 

"Na tom putu uglavnom prelijeću Učku. Znao sam da su se prije 100 godina gnijezdili na Učku i znao sam kako ih se moglo vratiti", rekao je dr. Sušić za HRT.

Europski projekt LIFE Support je na području Brodaja 2017. napravio hranilište u kojem trenutno na Učki živi dvadesetak jedinki supa, a čak ih tristotinjak živi na području Kvarnera.

Pročitajte više