Suprotno Vladi, sindikati tvrde da dio usuglašenih odredbi nije ugrađen u ZOR

PET SINDIKALNIH središnjica ocijenilo je danas, suprotno vladinom očitovanju, da dio usuglašenih instituta nije ugrađen u prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).

Sindikati tvrde da instituti za koje Vlada smatra da su ugrađeni u izmjene ZOR-a, nisu ugrađeni na način kako ih je u svibnju usuglasila tripartitna radna skupina.

Kao primjer navode da predlagatelj nije na zadovoljavajući način ugradio odredbu vezanu uz ugovor na određeno vrijeme jer se poslodavcu, prijedlogom izmjena ZOR-a, ne ograničava broj tako sklopljenih ugovora, što je, tvrde sindikalci, suprotno dogovoru radne skupine.

Sindikalni čelnici nisu zadovoljni ni prijedlogom potpredsjednika Vlade Gorana Granića da se očituju oko pojedinih odredbi o prijedlogu izmjena ZOR-a, te na njih predlože amandmane i ´kompenzacijska rješenja´ za eventualno smanjenje radničkih prava u novom ZOR-u.

´Već smo se više puta očitovali na sporne institute prijedloga izmjena ZOR-a i nema potrebe da to ponovno učinimo´, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikati smatraju da bi se umjesto još jednog sindikalnog očitovanja o tim institutima trebala usuglasiti tripartitna radna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca.

Tek nakon toga, radna skupina mogla bi se na višoj razini usuglašavati oko preostalih otvorenih pitanja, što je nedavno predložila Vlada, rekao je Mučnjak.

Sastanak na višoj razini, kako je nedavno najavio predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, trebao bi biti održan između 25. veljače i 1. ožujka.

Pročitajte više