Supruga teško optužuje "zviždača" iz Carine: Robert Matijević me tukao i trudnu

NATAŠA MATIJEVIĆ, supruga poznatog hrvatskog "zviždača" iz Carine i njezinog bivšeg direktora Roberta Matijevića, iz Srbije poručuje da neće ocu vratiti kćer staru jednu i pol godinu kao što je to zatražio sud.

"Ukoliko dođu sudski izvršitelji i pokušaju mi uzeti bebu, spremna sam na sve. Ja želim poštovati zakone, ali nema toga zakona koji me može odvojiti od djeteta i da me pošalje u Hrvatsku, zemlju iz koje sam pobjegla zbog užasnog zlostavljanja", kazala je Nataša Matijević, piše Press. Žena je u veljači sa kćerkom pobjegla iz Hrvatske gdje je dva mjeseca živjela u Sigurnoj kući, jer ju je Matijević mjesecima tukao i psihički zlostavljao. Kazala je da se sa ocem djeteta može sve dogovoriti, ali u Srbiji, jer ju u Hrvatsku mogu odvesti "samo mrtvu".

Sud traži od majke da ocu vrati djevojčicu

Viši sud u Valjevu, u Srbiji, je donio presudu u kojoj od majke traži da djevojčicu odmah vrati ocu u Hrvatsku. Nataša je ispričala da se sa Matijevićem upoznala u Beogradu 2009. godine te je nakon tri mjeseca veze "iz bajke" ostala trudna, a Matijević joj je rekao da je zbog boljih uvjeta za život najbolje da se preseli u Zagreb. "Odmah po dolasku su mi njegovi susjedi savjetovali da se pazim. Tek tamo doznajem da je godinama radio u policiji, na različitim pozicijama, da se tuži sa pola političkog vrha u Hrvatskog, dok je sa drugom polovinom kućni prijatelj", kazala je Nataša Matijević te dodaje kako joj je Robert Matijević ubrzo oduzeo putovnicu, novac te ju je zatvarao u kuću i nije joj dopustio kontakt sa obitelji i prijateljima. Rekla je da je psihičko zlostavljanje ubrzo preraslo u fizičko.


"Tukao me je i dok sam bila trudna, vrijeđao me po nacionalnoj osnovi, nije mi dozvolio da bebi pjevam uspavanke koje su mu zvučale 'srpski'", kazala je Nataša te dodala kako joj je najveći šok bio kada je doznala da joj je suprug psihički bolesnik sa nekoliko dijagnoza. Nataša se potom obratila Socijalnoj službi. "Jedne noći, međutim, Robert ponovno nasrće na mene i udara me dok sam dojila bebu. Njegova majka je čula moje vrištanje, ali ništa nije poduzela. Tada sam shvatila da me on može i ubiti i nikome se ništa neće dogoditi i shvatila da moram otići ako želim živjeti", kazala je Nataša Matijević. Dan nakon toga je otišla u bolnicu, a na otpusnom pismu piše da se je dobila "udarac u nos od supruga, uslijed čega ima otok u području nosne piramide".

Odlazak u Sigurnu kuću i bijeg u Srbiju

Sljedećih šest mjeseci je Nataša slušala savjete Socijalne službe te je pokušavala riješiti problem sa suprugom. Zbog pogoršanja ponašanja Roberta Matijevića je Socijalna služba odlučila da ona i dijete budu smješteni u Sigurnu kuću. Tada Nataša odlučuje na povratak roditeljima u Srbiju, a Robert joj nije dao suglasnost da odvede i dijete. "Stalno mi je prijetio da nikada neće dozvoliti da mu dijete odrasta u Srbiji i da će me uništiti ako odem", rekla je Nataša te dodala da se po dolasku u Srbiju odmah javila policiji i Socijalnoj službi te im je kazala situaciju. Pozvala je Roberta da ako želi dođe vidjeti dijete u Srbiju.


"Tek tada nastaje ludilo jer je Robert, iako je obaviješten gdje se nalazimo, pokrenuo Interpol i pozvao se na Hašku konvenciju o otmici djeteta", kazala je Nataša te dodaje kako joj Srbija i službene institucije nisu pokušale pomoći, jer kažu da nisu nadležni i da je situacija specifična. Sud u Valjevu je 1. prosinca donio rješenje da se Nataša i njezina kćer moraju vratiti u Zagreb u roku od osam dana.

Matijević tvrdi da su neistine da je zlostavljao suprugu

"Najporaznije je što sudac niti u jednom trenutku nije uzeo u obzir pravnu sposobnost mog supruga s obzirom na njegove dijagnoze. Zanemaruje i nasilje koje smo beba i ja trpjele. Pitam se kako je moguće da nas naša država tjera u drugu zemlju i to direktno u ruke nasilnika", kazala je Nataša te dodala kako više financijski ne može podnijeti takav postupak.

Robert Matijević tvrdi kako su neistinite Natašine izjave da ju je zlostavljao. "Nataša je u Zagrebu živjela kao kraljica, a njezini mjesečni računi za telefon su iznosili 200 eura. Ona je našu bebu protuzakonito odvela u Srbiju tako što je ukrala moju osobnu iskaznicu i falsificirala moj potpis da bi dobila putovnicu za dijete. O tome je donijeto pravomoćno rješenje nadležnog suda u Valjevu. Istina je da se Nataša i ja razvodimo, da se brakorazvodna parnica vodi pred sudom u Zagrebu, gdje će biti odlučeno tko će dobiti skrbništvo i da li će djevojčica u budućnosti živjeti sa mnom u Zagrebu ili negdje u Srbiji sa majkom", napisao je Pressu Robert Matijević.

Pročitajte više