Susjedi tvrde da se Hrvati stide gostiju iz Srbije i BiH: Turisti su i bića čiji jezik razumijete!

PORTAL Pincom objavio je zanimljiv komentar na temu hrvatskog razmetanja najezdom hiper-europskih turista koji nam u kilometarskim kolonama pristižu sa zapada preko Slovenije, i stida koji obuzima Hrvate od činjenice da se i istočni gosti gomilaju, na nekim drugim graničnim prijelazima.

"Poneki turist stigne i preko graničnog prijelaza s Mađarskom, dok iz pravca BiH i Srbije turista jednostavno nema. Kao da iza istočnih granica Lijepe naše nema ništa. To što su na graničnim prijelazima s BiH - Kamensko, Gorica, Orah, Crveni Grm, Doljani, kolone duge i po desetak kilometara i što se na prelazak granice također ponekad čeka satima, na HTV-u, RTL-u i Novoj TV se ne može vidjeti. To za njih, izgleda, nije vijest. Zašto, teško je dokučiti", piše komentator, koji brzo zaključuje da bi "takvi prilozi razbili stereotip stvoren u hrvatskoj javnosti da na ljetovanje u Hrvatsku dolaze Talijani, Englezi, Francuzi, Nijemci, Austrijanci…Da su turisti oni što govore engleskim, njemačkim, talijanskim", piše u komentaru naslova "Iz BiH u Hrvatsku ne ulazi nitko?!".

"Kad bi im bili prikazani prilozi s istočnih granica zemlje, gledatelji bi shvatili da je Hrvatska još na Balkanu"

Spočitava se Hrvatskoj da pokušava izbrisati da je Hrvatska nekada bila u Jugoslaviji, a danas je na srednjem zapadu, "daleko od Bosne, kako se BiH sve češće naziva u hrvatskim medijima, a još dalje od Srbije".

"Gledatelji bi kad bi im bili prikazani prilozi s istočnih granica zemlje, shvatili da je Hrvatska još na Balkanu. Vidjeli bi kolone automobila u kojima se voze Hercegovci, Bosanci, Bošnjaci, bosanskohercegovački Hrvati, Srbi... Možda bi zaključili da su turisti bića koja govore i jezicima koje oni razumiju", zamišlja komentator.

CNN-ovski stil

"Uistinu djeluje impresivno kad na televiziji vidite reportera kako se u CNN-ovskom stilu javlja s nadvožnjaka Dalmatine, a u njegovoj pozadini scenografiju nepreglednih kolona vozila u šest kolničkih traka. Nema sumnje kako bi takvu sliku Hrvatske pokvario prizor kolone vozila koja puzi uskom krivudavom cestom, s pohabanim asfaltom, koja preko graničnog prijelaza Crveni Grm i Vrgorca vodi ka moru", piše u komentaru.

Dodaje se da na tim prijelazima nema ni naplatnih kućica, i da se tamo u Hrvatsku ulazi samo jednim kolničkim trakom. "Ali i to je Hrvatska. Stide li se urednici hrvatskih nacionalnih televizija te Hrvatske? Je li im draža jednostrana, idilična slika, od potpune, stvarne slike zemlje?", pitaju se na Pincomu.

Troše isto kao i zapadnjaci

Priznaju da je su mnogi od naših "istočnih" gostiju "vikendaši".

"Ali i vikendaš je turist, zar ne? Jednako kao i mnogi što iz Hercegovine i Bosne dolaze u Hrvatsku na tjedan ili deset dana. I troše, kao i oni sa zapada. Možda bi i njih trebalo pitati - kako su, što misle o Hrvatskoj, je li im dosadilo čekati u koloni i pokazati ih javnosti", predlaže se u komentaru.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više