Sutkinja se ispričala pretučenoj tinejdžerici, a ministar pravosuđa nema vremena

Foto: Pixsell/Dino Stanin/Patrik Macek

"ISPRIČAVAM se žrtvama nasilja", rekla je Mitra Meštrović, sutkinja u slučaju 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarca koji je optužen za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke, a koji je danas izašao na slobodu jer je istekao maksimalan zakonski rok od šest mjeseci koliko se optuženika za prijetnju i nanošenje teških tjelesnih ozljeda može držati u istražnom zatvoru. 

Dok se sutkinja tako javno ispričala zbog dugotrajnosti sudskog postupka, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izravno odgovoran za ovakvu zakonsku regulativu prema kojoj država u šest mjeseci nije u stanju donijeti presudu u slučaju gdje je očigledno tko je nasilnik, a tko žrtva, nije se udostojio ni osvrnuti na ovaj slučaj. No, krenimo redom.

Brutalno je premlatio, a sve su snimile kamere

Prije pola godine 31-godišnji Kovačević 18-godišnjakinju je tukao šakama i nogama, a kako pokazuje snimka nadzornih kamera, nesretnu je djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića na zadarskoj Meladi. Slomio joj je kosti lica i nos te izbio zube, a djevojka je dobila 20 šavova na licu.

Neposredno nakon iživljavanja nad tinejdžericom koja se nije ni pokušavala braniti, a prije dolaska policije, Kovačević je iza 22 sata pobjegao iz Zadra. Od plana da pobjegne u Bosnu i Hercegovinu očito je ipak odustao jer se sljedeće jutro vratio u Zadar, gdje ga je policija uhitila oko 10 sati. Nakon što je uhićen branio se tako što je rekao da je 18-godišnjakinja koju je premlatio njegova bivša djevojka s kojom je prekinuo, ali se ona nije mogla pomiriti s prekidom pa ga je proganjala.

Suđenje je počelo četiri mjeseca nakon što je Kovačić brutalno pretukao djevojku, a Tužiteljstvo je za Kovačevića tražilo šest i pol godina zatvora. No, tada dolazi do onog što često gledamo kod hrvatskog pravosuđa.

"Ne mogu ja ovo više. Ne mogu ovo izdržati"

Na početku suđenja obrana je tražila izuzeće suca, pa je onda taj zahtjev išao na Vrhovni sud. U međuvremenu sudac se razbolio te otišao na bolovanje. Cijeli slučaj preuzeo je novi sudac kojem je trebalo vremena da se uputi u cijeli slučaj. Onda se morala otkazati punomoć odvjetniku koji se postavljen po službenoj dužnosti pa se opet upleo Vrhovni sud. Oni su dosudili da obrana pokušava zavlačiti cijeli slučaj kako bi njihov branjenik izašao na slobodu 14. prosinca. To se na kraju dogodilo.

Sutkinja se ispričala, kao što smo napisali u uvodu, te još jednom otkazala ročište suda, jer se nije pojavio drugi odvjetnik nasilnika. Nakon što je postalo jasno da će Kovačević izaći na slobodu, dogodio se incident.

"Ne mogu ja ovo više. Ne mogu ovo izdržati", zajecala je majka žrtve. U tom je trenutku vrata sobe za zaštićene svjedoke u sklopu sudnice probila 18-godišnja Zadranka. Pokušala je doći do majke mašući rukama i nogama. Cijelu su situaciju odmah smirili pravosudni policajci, koji su obje Zadranke uveli u zaštićenu prostoriju.

"Dajte mi torbu da odvedem dicu iz ove države. Ne mogu više, ne mogu više... Ubit će mi dicu. Ne mogu više. Radi koga ja moram bižati iz Hrvatske, radi koga", jecala je majka iz sobe za svjedoke, a potom i u hodniku Općinskog suda u Zadru, pisao je Zadarski.

Ministar se pravi da se ništa ne događa

Dok je hrvatska javnost zgrožena još jednom farsom hrvatskog pravosuđa, ministar se pravi kao da se ništa ne događa.

"Hoće li se i Ministarstvo pravosuđa ispričati žrtvama u ovom slučaju kao što je napravila sutkinja Meštrović?", pitali smo ministra u jutarnjim satima, no nismo dobili odgovor.

Preduga suđenja pravosuđa stara su boljka hrvatskog pravosuđa, a čini se da se s tim pomirio i aktualni ministar Bošnjaković. Od najavljene velike reforme pravosuđa još uvijek nema ništa, dok pravosuđe i dalje niže skandale. Od suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji deset godina od uhićenja nema ni završeni proces, suđenja tajkunu Tomislavu Horvatinčiću, presudama protiv medija kada ih tuže suci, dvije godine čekanja na pravomoćnost optužnice za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića...

"Imamo oko 700 predmeta koji traju duže od 10 godina, neki od njih i duže od 20 godina", priznao je prije nekoliko dana predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

Kada imate suđenja od 20 godina, što je onda šest mjeseci

No, Bošnjaković, sudeći prema ignoriranju ovog slučaja u kojem je nasilnik izašao na slobodu zbog pravosudnog procesa koji se otegnuo na više od šest mjeseci, ne vidi u tome svemu neki veliki problem.

Jer što je šest mjeseci u odnosu na prosjek od nekih desetak godina?

Pročitajte više