Sutra Dan hrvatske animacije

U povodu Međunarodnoga dana animacije koji se obilježava 28. listopada, u zagrebačkom kinu Tuškanac sutra će se održati Dan hrvatske animacije na kojemu će biti prikazani domaći animirani filmovi. L

Obilježavanje Dana hrvatske animacije započet će u 16 sati filmovima djece i mladeži, proizvedenima u 2003./2004., dok će se u 17 sati moći vidjeti radovi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti (ALU).

U 19 sati bit će prikazani profesionalni animirani filmovi proizvedeni ove i prošle godine u Hrvatskoj, među kojima su i četiri serijska filma - Nogalo, Zlikavci, Baltazar i Mali Nino.

Na kraju programa dodijelit će se nagrade najboljim hrvatskim profesionalnim animiranim filmovima.

Filmski autor i predstojnik Odsjeka za animirani film pri ALU Ladislav Galeta najavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako će se sutra održati prvo javno prikazivanje studentskih radova Odsjeka za animirani film i nove medije.

Prikazat ćemo deset filmova, među kojima su i dva diplomska rada, rekao je, dodavši kako nisu odabrali najbolje filmove, već kane predstaviti karakteristične filmove koji će prikazati bogatstvo mogućnosti - u promišljanju i u tehničkoj izradbi filmova. Galeta je izrazio nadu da će iduće godine u konkurenciji biti i studentski filmovi.

Manifestaciju financira Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture RH, a organizira ASIFA (Međunarodna asocijacija animiranog filma) u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma i Hrvatskim filmskim savezom.

(Hina) xmb ymc

Pročitajte više