Sutra izložba Šiškovih radova i grafičke mape ˝Herbarij˝

U MUZEJU za umjetnost i obrt (MUO) sutra će biti otvorena izložba ulja i akrilika na platnu Ivice Šiška, a bit će predstavljena i Šiškova grafička mapa ´Herbarij´, najavljeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Po riječima ravnatelja MUO-a Vladimira Malekovića, u hrvatskoj likovnoj sredini Ivica Šiško već je dugo prepoznat svojim slikarskim identitetom koji je moguće utvrditi u sva četiri njegova idioma - mozaiku, slikarstvu, grafici i crtežu. Radovi iz njegove najranije faze, sredinom sedamdesetih godina, metamorfni su, on preobražava oblike do toga da oni mogu poslužiti kao komentar fitogenetske evolucije korijena, stabljike ili lista. Najnoviji Šiškov ciklus nazvan ´Fitokristali´ , odsječene su digresije i novo viđenje svijeta, istaknuo je Maleković

Osvrčući se na mapu ´Herbarij´, Maleković je kazao kako je svaka grafika originalni protisak. Riječ je o staroj tehnici koju su poznavali još Kinezi, a koja je zbog zahtjevnosti zamijenjena serigrafijom, pojasnio je Maleković dodajući da Šiškova stalno pulsirajuća flora, pobuđuje sjećanja na predodžbe iz povijesti moderne, na kubizam i simultanizam.

Sponzor izložbe je tvrtka ´Medika´, a izložba će biti otvorena do 15. prosinca.

Pročitajte više