Spremite se na novu promjenu vremena: Stižu snijeg i niske temperature

Ilustracija: FAH, screenshot: Meteoalarm

PREMDA se o sutrašnjoj promjeni vremena, još jednoj nagloj, brzoj, prolaznoj i kratkotrajnoj već mnogo toga zna, zbog prognoza njezinog intenziteta nije suvišno još jednom ponoviti. E, kako se neki ne bi iznenadili, a i kako bi se izbjegla ili barem smanjila moguća materijalna šteta, piše HRT.

Vjetrovito, kišovito, ponegdje i snijeg...

"Jak jugozapadnjak, na moru i jugo, donijet će oblake i oborinu koja noćas i u prvome dijelu srijede na Jadranu i uz njega može biti obilna te praćena grmljavinom. A uz okretanje strujanja na sjeverno i sjeverozapadno će zahladiti pa se na kopnu predviđa i snijeg", kazao je u HRT-ovoj emisiji Vrijeme Krunoslav Mikec.

A u prognozi prije toga, za kopneni dio Hrvatske još je naglasio:

"Srijeda će u kopnenom dijelu Hrvatske biti uglavnom oblačna, uz kišu, a uz pad temperature ponegdje će biti susnježice i snijega, poglavito u gorskim predjelima, ali i u nekim nizinskim. Vjetar će od jugozapadnog okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni. U četvrtak će biti sunčanije i većinom suho, a u petak slijedi novo naoblačenje s mjestimičnom kišom, uz jugozapadnjak".

Za primorski je pak dio Hrvatske prognozirao:

"Na moru će sutra biti kišovito, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Kiša će mjestimice biti i obilnija. Bit će vrlo vjetrovito. Jako i olujno jugo i jugozapadnjak okrenut će na sjeverozapadni vjetar. Od četvrtka promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i povremenom kišom, u petak opet uz jačanje juga".

DHMZ: Snijeg moguć i u nizinama

DHMZ također je u prognozi za sutra naglasio mogućnost snijega te naveo kako nas sutra čeka umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju susnježicom i snijegom, a susnježice i snijega može nakratko biti i u nizinama.

Oborine na Jadranu i u područjima uz Jadran mjestimice mogu biti obilnije. Prema kraju dana očekuje se slabljenje, zatim i prestanak oborina, a u noćisa zapada i postupno razvedravanje.

Umjeren i jak, u istočnim krajevima povremeno olujan jugozapadnjak, na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar, okrenut će na umjeren i jak, ponegdje i olujan sjeverozapadnjak i zapadnjak. Ujutro i prijepodne temperatura zraka uglavnom između 9 i 14 °C, zatim postupno hladnije, navode iz DHMZ-a.



MeteoAlarm

Na području Dubrovnika danas će puhati jako, na udare i olujno jugo, i to srednjom brzinom vjetra od preko 40 kilometara na sat. Najjači udari vjetra prelazit će 65 kilometara na sat. Oko Gospića se pak očekuju mjestimice i olujni udari jugozapadnog vjetra, srednje brzine od 40 kilometara na sat, s najjačim udarima koji će prelaziti 65 kilometara na sat.

Mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra očekuju se danas kroz dan i na području Karlovca, a i u Kninu su mjestimice mogući olujni udari juga.

Osim jakog i olujnog, ponegdje na udare vrlo vjerojatno i orkanskog vjetra, upozoravaju i na mjestimice više od 30 litara oborine po četvornome metru u samo nekoliko sati, osobito na sjevernom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj, gdje će ponegdje pasti i više od 5 cm snijega.

Naravno, za veljaču ništa neobično, ali su neki nakon prošla dva iznadprosječno topla tjedna, gdjegod čak i rekordno topla, možda zaboravili da zima i dalje traje.

Pročitajte više