Sutra sjednica GSV-a o izmjenama Zakona o radu

PREDSTAVNICI Vlade, poslodavaca i sindikata na sutrašnjoj će sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV), kojoj bi trebao prisustvovati i premijer Ivica Račan, razmatrati prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).

Sindikalci traže da Vlada odustane od izmjena ZOR-a kojima se smanjuju radnička prava, dok se ne uspostavi neovisno radno sudstvo, te osigura isplata zajamčenih plaća i primjerena socijalna sigurnost radnika koji ostaju bez posla.

Ako Vlada ne povuče svoj prijedlog iz procedure počet će s organiziranjem prosvjeda, uključujući i opći štrajk, a spominje se i moguće napuštanje GSV-a.

Račan je odbacio taj zahtjev istaknuvši kako Vlada neće pod pritiscima odustati od reforme radnog zakonodavstva te najavio da će prijedlog biti upućen u saborsku proceduru na sjednici Vlade u četvrtak.

Vlada tvrdi da će se predloženim izmjenama osigurati dinamično tržište rada, veće zapošljavanje i viša razina prava za nezaposlene.

Predložene izmjene ZOR-a snažno podupire Hrvatska udruga poslodavaca.

Predsjednike pet središnjica sutra prijepodne primit će predsjednik Republike Stjepan Mesić, a u petak bi se trebali sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Pročitajte više