Sutra veliki prosvjed u Splitu, protivnici termoelektrane na Perući dočekat će ministricu Dalić

Foto: Index, FAH

SUTRA bi se u Splitu trebao održati veliki prosvjed pred hotelom Cornaro u kojem se održava međunarodni forum o energetici EU-Rusija. Najavljen je dolazak ruskog veleposlanika, a očekuje se i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Članovi nekoliko udruga spremaju joj "vrući" doček. O čemu se radi, Indexu je pojasnio Ante Janković iz udruge Ne daje se Cetino, organizator peticije protiv gradnje termoelektrane na Perući. 

"Nama se primiče odluka Povjerenstva o procjeni utjecaja na okoliš i koristimo svaku priliku da javnost senzibiliziramo za naš problem, a to je planirana izgradnja plinske termoelektrane na Perući. Najavljen je dolazak ministrice Dalić, ali i supruga ministrice vanjskih poslova, koji stoji iza tog projekta. Želimo uputiti određene poruke, ne možemo dozvoliti gradnju termoelektrane jer to bi bio kraj svega što imamo", kazao nam je Janković.

500 prosvjednika dočekat će ministricu Dalić?

Okupljanje pred hotelom su prijavili i dobili dozvolu. Prijavljeno je 30 prosvjednika, no Janković kaže da je njihova akcija izazvala veliki interes te da im se pridružilo još desetak udruga. Moguće da uzvanike pred hotelom Cornaro dočeka i petstotinjak prosvjednika. Prostorije HDZ-a odmah su u susjedstvu, vjerojatno će makar dio prosvjednika uputiti i njima koju poruku.

"Od ministrice Dalić, nakon njezinog istupa u Saboru, ne očekujemo više ništa. Ona je jasno definirala svoje pozicije. Do tada je davala nekakve ambivalentne izjave. Potrebna nam je podrška medija jer je bez njih ova naša bitka izgubljena", kaže Janković.

Okupljanje pred hotelom počinje u 8 sati, sat vremena prije početka foruma kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije. Teme foruma trebale bi pomoći razumijevanju energetske problematike između EU i Rusije, pojasnio je Anđelko Milardović, osnivač i direktor Instituta. 

 

Pročitajte više