Suzavac, rulja i batine: Pogledajte kako je izgledao prvi Pride u Zagrebu

Screenshot: HRT

IAKO se već godinama Zagreb Pride održava bez incidenata ili gotovo bez njih, treba podsjetiti kako je to izgledalo na prvom Prideu održanom u glavnom gradu 2002. godine.

Već godinama centrom Zagreba ljeti maršira velika povorka homoseksualaca, lezbijski, biseksualaca i svih ostalih seksualnih manjina, kojima se redovito pridružuje velik broj heteroseksualnih građana. Svi oni marširaju s istim ciljem - za potpuno izjednačavanje prava LGBT osoba s pravima koja imaju heteroseksualci. Tako iz godine u godinu više od 10,000 ljudi maršira centrom glavnog grada, s vrlo malo ili bez ikakvih provokacija sa strane, a kamoli nasilnih napada kakvi su obilježili prvih par Povorki ponosa, a naročito onu prvu.

Prvi Pride izgledao je sasvim drugačije

Prvi Zagreb Pride održan je 2002. godine i obilježio ga je niz fizičkih napada na sudionike Povorke ponosa koji su bili okruženi velikim kordonom interventne policije i željeznim ogradama na Zrinjevcu. U jednom trenutku na sudionike Pridea bačen je i suzavac, a tisuće protivnika Pridea okupile su se vanjske strane željezne ograde kako bi dobacivali i vrijeđali sudionike Povorke ponosa. Kad je Pride završen, huliganske bande su satima nakon toga po gradu progonile sudionike Pridea te ih fizički napadali i cipelarili.

HRT je na Facebooku objavio svoju reportažu s prvog Pridea u Zagrebu koja zorno pokazuje koliko se, barem u glavnom gradu, promijenila atmosfera i koliko je Zagreb danas, unatoč svemu, ipak tolerantniji prema različitostima.

Pogledajte video:

Pročitajte više