Suzdržane reakcije na otkriće praznih bojevih glava u Iraku

MEĐUNARODNA zajednica suzdržano je reagirala na otkriće praznih bojevih glava koje su u četvrtak otkrili inspektori UN-a u Iraku.

´Prazne rakete nisu uporabljivo oružje i moguće je da su zaostale iz ranije proizvodnje´, izjavio je Gernot Erler, zadužen za međunarodnu i sigurnosnu politiku u Socijaldemokratskoj stranci njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

Dodao je da su prazne bojeve glave Iračani naveli u svome izvješću upućenom UN-u. ´To otkriće stoga ne bi trebalo smatrati kršenjem UN-ove rezolucije´, naglasio je Erler.

Britanija je izrazila oprez, dodajući da ne bi trebalo žuriti s odgovorom Iraku.

´U ovoj fazi želimo izraziti samo oprez´, rekao je ministar u ministarstvu vanjskih poslova Mike O´Brien radiju BBC. ´Detaljne dokaze razmotrit ćemo kada ih Hans Blix prikupi´, dodao je.

I glasnogovornik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mark Gwozdecky ocijenio je kako je ´preuranjeno´ govoriti o tome kolika je važnost iračkih bojevih glava.

´Prerano je govoriti o važnosti tog otkrića. Još moramo proučiti to pitanje´, kazao je Gwozdecky za radio BBC, dodajući se da se ´radi o isključivo tehničkom pitanju´.

Inspektori UN-a dat će ´više detalja´ o bojevim glavama, ali ´na kraju , Vijeće sigurnosti će odrediti radi li se o flagrantnom kršenju´ obveza Iraka, zaključio je.

Pročitajte više