Suze za foteljom

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

DRHTAVIM rukama rastvorila je malenu ružičastu knjižicu. Vozačku dozvolu koja je već skoro tri godine bezvrijedan komad papira. Stiskala je oči pokušavajući istisnuti barem suzu-dvije. Nije išlo. Gabrijela Žalac imala je samo dva dana da se pripremi za ulogu ucviljene ministrice kojoj je strašno žao što je pregazila djevojčicu, a nije ni smjela voziti.

Nije bilo dovoljno. Premalo je vremena imala od subote, a u nedjelju je morala i držati tuđe dijete na krštenju. Jednostavno se nije stigla posvetiti ulozi. Baš kao što se cijeloga mandata nije stigla posvetiti sitnici poput vađenja nove vozačke dozvole.

Farsa koja je dogovorena s Plenkovićem

A onda joj je sinulo. Pomislila je na Andreja Plenkovića i njegovu prijetvornost, nepouzdanost i sklonost prevari. I glas joj je odmah uvjerljivije zadrhtao, ruke su se zgrčile, okice se ovlažile. Gabrijela Žalac pomislila je na svog šefa i fotelju koju joj može u svakom trenutku izmaknuti. 

Ministrica Žalac ponudila je jutros premijeru Plenkoviću svoj mandat na raspolaganje. To, naravno, ne znači baš ništa. Predsjednik vlade u svakom trenutku raspolaže mandatima svih svojih ministara. Kad mu se sprdne može naložiti tajnici da pripremi papire za razrješenje ministara. Gabrijela Žalac, silno potresena nakon što je pregazila djevojčicu, mogla je dati neopozivu ostavku, ali nije. S Plenkovićem je dogovorila farsu kakva ne bi prošla ni u igrokazu za dan osnovne škole. Dogovor je bio da ona da mandat na raspolaganje, a on će reći da ona ostaje ministrica.

Plač za foteljom kao da su su joj oteli rođeno dijete

“Što ako me zajebe?”, pomislila je Gabrijela Žalac i tremolo njenog glasa se pojačao, a suzice potekle. Zaplakala je ministrica za svojom foteljom kao da su joj oteli rođeno dijete. Gluma se odmah pretvorila u iskreni žal. Što bi ona jadna da nije ministrica? Morala bi sirota Gabrijela brinuti o vozačkoj dozvoli, morala bi voziti i češće nego vikendom, nestali bi domjenci i stranačke fešte, fotoreporteri bi je prestali pratiti, vjerojatno ni pozivnicu na Vinkovačke jeseni više ne bi mogla dobiti. Umjesto vašim novcem plaćenog mjesta u biznis klasi, morala bi sama kupiti dvije karte za ekonomsku na letu za Bruxelles, iako tamo ne bi imala što raditi.

Premijer obrisao ministričine suzice i zaključio da mu se živo jebe za kršenje zakona

No premijer je održao riječ. Nije izdao svoju ministricu. Obrisao je njene suzice, njenu iskrenu žalost za već udubljenom kožom udobne fotelje.

Gabrijela Žalac ostala je ministrica jer je tako Andrej Plenković odlučio. Proveo je test razmjernosti i zaključio da mu se živo jebe što je kršila zakon i što je pregazila djevojčicu. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

 

Pročitajte više