Svađa oko ubojitog soja ptičje gripe: SAD želi cenzurirati magazine Science i Nature

SAD-a zahtjeva od magazina Science i Nature da "cenzuriraju" ključne detalje svojih studija o ptičjoj gripi (H5N1) nakon što je vladin savjetodavni odbor kazao da bi podatke mogli iskoristiti teroristi.

U člancima je trebao stajati "recept" za soj ptičje gripe proizveden u laboratoriju koji je sposoban lako se prenositi među tvorovima, što znači da bi se lako širio i među ljudima. Urednici magazina Science i Nature su kazali da se ne slažu sa cenzuriranjem članaka sve dok se ne osigura da će svi podaci biti dostupni znanstvenicima, piše BBC.

Proizveli soj koji se lako širi među tvorovima

Glasnogovornik američkih medicinskih vlasti je kazao da pripremaju sistem koji bi trebao omogućiti dijeljenje informacija sa znanstvenicima. Alber Osterhaus je kazao magazinu Science da se njegov tim potpuno protivi zahtjevu američkog Nacionalnog znanstvenog savjetodavnog odbora za biosigurnost (NSABB).


Ptičja gripa je smrtonosna, ali još nije toliko opasna zato što se ne može širiti među ljudima. No, znanstvenici su laboratorijski proizveli soj koji se lagano širi među tvorovima. "Te mutacije znače da gripa ima veći potencijal za širenje među ljudima", napisao je NSABB u svojem priopćenju. Smatraju da virus proizveden u laboratoriju predstavlja "izrazito ozbiljnu globalnu prijetnju zdravlju ljudi".

Liječnici moraju znati sve detalje

Predložili su da se objave "osnovni zaključci" studija, no ne i detalji "koji bi omogućili ponavljanje pokusa kod onih koji žele napraviti štetu". Urednici Naturea i Sciencea su od američke vlade tražili jasnije očitovanje kako bi te skraćene verzije mogli koristiti "svi oni odgovorni znanstvenici koji ih trebaju".

"Mnogi liječnici koji se bore protiv gripe moraju znati detalje tih istraživanja kako bi zaštitili javnost, posebno ako sada rade sa sličnim sojevima virusa", napisao je urednik magazina Science, Bruce Alberts. Oni će odlučiti što će sa člancima kada im američka vlada pokaže "napisani i transparentan plan" koji će omogućiti znanstvenicima da koriste informacije kada ih zatraže. "Ključno je za javno zdravstvo da svi detalji bilo kojeg znanstvene analize virusa gripe bude dostupna istraživačima", napisao je urednik magazina Nature, dr. Philip Campbell. 

Pročitajte više